10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Papa Francisc pledează pentru integrarea divorțaților recăsătoriți. Ce spune despre concubinaj

UPDATE. Papa Francisc pledează pentru integrarea divorțaților recăsătoriți. Ce spune despre concubinaj

UPDATE 14.08: Papa Francisc pledează pentru integrarea persoanelor divorţate recăsătorite şi recunoaşte valoarea concubinajului,  fără să se atingă de dogma căsătoriei catolice, în cuvântarea  ‘Amoris laetitia’, transmite AFP, conform Agerpres. Directivele sale menţin în schimb un statu-quo în privinţa homosexualilor, aproape absenţi din text şi ale căror uniuni libere continuă să rămână nerecunoscute de Biserica catolică. 

În aceste “îndemnuri apostolice”, care trag concluziile sinoadelor din 2014 şi 2015, suveranul pontif răspunde parţial aşteptărilor persoanelor divorţate recăsătorite, recomandând integrarea lor de către Biserică şi excluzând condamnările definitive. 

Aflat în centrul revendicărilor catolicilor divorţaţi recăsătoriţi civil, accesul la comuniune, punct forte al slujbei catolice, nu a fost totuşi menţionat direct în textul de circa 260 de pagini consacrat familiei şi căsătoriei, intitulat “Amoris Laetitia” (Bucuria iubirii). 

Perechile heterosexuale care trăiesc în concubinaj sau căsătorite civil pot fi “semne de iubire” de luat în considerare când ating o “stabilitate constantă printr-o legătură publică” sau când uniunea lor se caracterizează “printr-o afecţiune profundă”, scrie Papa. 

Numai două paragrafe se referă la homosexualitate, evocând în principal necesitatea de a fi alături de familiile în care “unul din membri are înclinaţii homosexuale”. “Fiecare persoană, independent de înclinaţiile sale sexuale, trebuie să fie respectată în demnitatea sa şi primită cu respect”, a mai scris suveranul pontif, adăugând: “Nu există nicio bază pentru a asimila sau stabili analogii, chiar şi îndepărtate, între uniunile homosexuale şi planul lui Dumnezeu în privinţa căsătoriei şi a familiei”.

—–

Directivele papei Francisc cu privire la familie și căsătorie vor fi prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă transmisă în direct pe pagina de internet a Vaticanului, potrivit Agerpres.

Potrivit presei occidentale, miza textului de 200 de pagini intitulat „Amoris Laetitia” (Bucuria iubirii) constă într-o serie de răspunsuri la mai multe probleme ale societăţii, de care Jorge Bergoglio este perfect conştient. Una dintre ele este dacă Biserica va deschide o cale care le va permite persoanelor divorţate recăsătorite să primească comuniunea deşi, potrivit dogmei catolice, ele au încălcat sacramentul căsătoriei indisolubile printr-o nouă relaţie, relatează AFP. 

O altă chestiune la care papa trebuie să găsească o soluţie este dacă este posibilă integrarea numeroşilor credincioşi catolici care trăiesc în afara regulilor Bisericii, îndeosebi a cuplurilor necăsătorite şi a homosexualilor. 

Citește și: Papa Francisc, solidar cu migranţii. Suveranul Pontif va face o vizită în insula greacă Lesbos

În timp ce conservatorii pledează pentru păstrarea cu sfinţenie a dogmei, un curent deschis spre modernitate apreciază că mesajul Bisericii nu se mai face auzit în mediile secularizate şi că sunt necesare schimbări. Papa ştie că vor exista nemulţumiri în ambele tabere. 

Textul va mai aborda teme care afectează familiile din sud, cum ar fi căsătoriile aranjate şi poligamia sau, în lumea întreagă, familiile despărţite ca urmare a migraţiei, căsătoriile interreligioase, abuzurile sexuale în familii, violenţa împotriva femeilor. 

Mai puţin mediatizate, aceste teme au fost totuşi îndelung abordate în cursul celor două sinoade asupra familiei din octombrie 2014 şi octombrie 2015. „Majoritatea catolicilor trăieşte în sud. Recomandările trebuie să îi privească doar pe europeni şi pe nord-americani? Fiindcă Francisc este primul papă care vine din sud, puteţi fi siguri că popoarele din sud au fost în mintea sa când a scris acest text”, a afirmat teologul american progresist Thomas Reese pe site-ul National Catholic Reporter. 

Citește și: Papa Francisc vrea sa vină în România

„Amoris Laetitia” va fi prezentat în cadrul unei conferinţe de presă organizate la prânz la Vatican de cardinalul de Viena Christoph Schonborn, arhiepiscop cunoscut pentru deschiderea lui, el însuşi având părinţi divorţaţi. Vaticanul a recomandat episcopilor din lumea întreagă să organizeze conferinţe de presă de prezentare, utilizând chei de lectură trimise deja de la Roma. 

Sinoadele din 2014 şi 2015 în privinţa familiei au dat ocazia unor dezbateri aprinse, aşa cum a dorit papa. Însă mulţi au atras atenţia asupra numărului mic de femei invitate să se exprime pe un subiect care le priveşte în faţa a 200 de bărbaţi ce au făcut jurământ de celibat. 

În cei trei ani de pontificat, papa Francisc a vorbit mult despre familia catolică, pe care o vede, ca şi predecesorii săi, formată din bărbat, femeie şi copii. Însă Biserica nu trebuie să excludă, să judece şi să excomunice, a spus el adesea. Lucrările celor două sinoade şi consultările dinaintea lor în dioceze au arătat o nouă deschidere a episcopilor, îndeosebi occidentali, în privinţa perechilor necăsătorite, stare în care se află majoritatea tinerilor din Occident. Biserica doreşte să ajungă la ei, în speranţa că aceşti tineri vor ajunge într-o zi să se căsătorească. 

Cea mai aprinsă discuţie a fost pe tema persoanelor divorţate recăsătorite. Cei mai deschişi au insistat ca unele dintre acestea să poată primi comuniunea şi celelalte sacramente după un parcurs spiritual. Conservatorii apreciază însă că o unire în faţa lui Dumnezeu nu poate fi ruptă, ameninţând că vor rezista împotriva oricărei deschideri. 

Citește și: UPDATE. Peste 120 de milioane de fani şi 20 de milioane de like-uri, în doar o oră de la primul mesaj postat de Papa Francisc, pe contul său de Instagram

Dornic de deschidere, papa ar putea rămâne prudent în formulările sale pentru a evita orice ameninţare de schismă. 

Problema homosexualilor, singuri sau în cuplu, în cadrul Bisericii, care fusese enunţată de episcopi occidentali, s-a lovit la ultimul sinod de împotrivirea unor prelaţi, mai ales africani. Prin urmare, s-ar putea ca recomandările apostolice să nu marcheze deschideri în acest sens.

 

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă