7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVANDALISM. Un monument dedicat evreilor ucişi în Holocaust a fost distrus de...

VANDALISM. Un monument dedicat evreilor ucişi în Holocaust a fost distrus de rasişti

Vandalii au distrus un monument ridicat în memoria unor evrei ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Polonia, acoperindu-l cu svastici şi inscripţii rasiste, conform Reuters.

Acesta este ultimul dintr-o serie recentă de acte rasiste şi xenofobe de vandalism îndreptate împotriva micilor comunităţi de evrei, musulmani şi lituanieni din estul Poloniei.

Cel puţin 340 de evrei au fost arşi de vii într-un hambar de către vecinii lor polonezi, în 1941, în oraşul Jedwabne. Locul a fost transformat ulterior într-un memorial.

“O patrulă de poliţie s-a deplasat miercuri la faţa locului. Am început imediat o anchetă”, a declarat Andrzej Baranowski, purtătorul de cuvânt al poliţiei din oraşul învecinat Bialystok.

Vandalii au murdărit peretele care împrejmuieşte monumentul cu inscripţii precum “Nu-mi pare rău pentru Jedwabne” sau “Au fost foarte inflamabili”. De asemenea, au desenat pe monument diferite însemne naziste.

“Toate incidentele anti-semite şi xenofobe recente sunt probabil perpetuate de către acelaşi grup de oameni”, a declarat ministrul polonez de interne în această săptămână.

O investigaţie a poliţiei din 2001 a concluzionat că pogromul de la Jedwabne a fost ordonat de către forţele naziste de ocupaţie din acea perioadă.

Până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Polonia trăiau aproximativ 2,5 milioane de evrei, reprezentând cea mai mare comunitate evreiască din Europa. În timpul războiului, cei mai mulţi dintre ei au fost ucişi, iar cei care au supravieţuit s-au confruntat cu opresiunea regimului comunist instalat în Polonia după 1945.

După război, Polonia a devenit o ţară romano-catolică foarte omogenă, însă minorităţile etnice şi religioase sunt mai numeroase în regiunile estice, în apropierea graniţelor cu Ucraina şi Belarus.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă