9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUraganul Maria a făcut o primă victimă, în Guadalupe. Furtuna se îndreptă...

Uraganul Maria a făcut o primă victimă, în Guadalupe. Furtuna se îndreptă spre Insulele Virgine şi Puerto Rico

UPDATE 10.15: Autoritățile haitiene se pregătesc pentru sosirea uraganului Maria, aflat în prezent în largul coastelor nordice ale insulei, și vor aborda la ONU chestiunea asumării responsabilității pentru modificările climatice, ale căror efecte devastatoare s-au făcut resimțite recent în Marea Caraibilor, informează AFP.

„Noi, țările din Marea Caraibilor, nu suntem mari producători de gaze cu efect de seră, dar astăzi noi suntem aceia care plătesc pentru oalele sparte", a deplâns, marți, la New York, președintele haitian Jovenel Moise.

El dorește să abordeze chestiunea costurilor generate de schimbările climatice, joi, în discursul pe care îl va susține în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

„În calitate de viitor președinte al Caricom (Comunitatea țărilor din Marea Caraibilor, n.r.), voi depune toate eforturile pentru înființarea unei comisii importante, în colaborare cu țările din Caraibe, pentru apărarea drepturilor noastre în fața factorilor care au declanșat modificările climatice", a spus el.



O persoană a murit, în Guadalupe, din cauza uraganului Maria, iar insula Dominica a fost devastată. Furtuna se îndreaptă acum spre Insulele Virgine și Puerto Rico, potrivit Reuters.

 Maria, un uragan de categorie 5, pe scara cu cinci nivele Saffir-Simpson, se afla în estul Caraibelor, la aproximativ 190 de kilometri sud-est de St Croix, în Insulele Virgine americane. Furtuna este însoţită de vânt cu viteza de până la 280 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragan din SUA. Uraganul „potenţial catastrofal” ar urma să ajungă în Puerto Rico miercuri. Este prea devreme pentru a stabili dacă va ameninţa zona continentală a SUA, în deplasarea sa către nord.

La nord de Dominica, micul teritoriu francez Guadalupe pare să fi fost lovit greu. Prefectura din Guadalupte a anunţat că o persoană a fost omorâtă de un copac care a căzut şi că cel puţin două personae sunt dispărute în urma unui vaufragiu. Mai multe acoperişuri au fost smulse, iar drumuri au fost blocate de copaci căzuţi. Optzeci de mii de locuinţe nu au curent electric, iar zonele de coastă din sud dunt inundate.

Pe insula St. John, încă devastată de urganul Irma în urmă cu mai puțin de două săptămâni, Maria, un uragan de categorie maximală, ale cărui vânturi au avut viteze de până la 270 de kilometri pe oră, a distrus mai mulți copaci și a provocat numeroase pagube materiale. Deocamdată nu au fost semnalate victime omenești.

 Marți, puțin mai devreme, insula Dominica a fost devastată de uraganul Maria, care a izolat această insulă caraibiană de restul lumii, distrugând sistemele de comunicații locale. Doar câțiva locuitori au reușit să transmită mesaje prin radio, descriind haosul care domnește pe insula cu 72.000 de rezidenți, unde copacii au fost îndoiți de vânturile puternice și puși la pământ, iar acoperișurile caselor au fost smulse.

Din cauza condițiilor meteorologice extrem de dificile, două misiuni de ajutorare a insulei Dominica au fost amânate pentru ziua de miercuri.

Pe acest teritoriu american, unde 50.000 de locuințe sunt în continuare private de energie electrică după uraganul Irma, guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a îndemnat populația să evacueze zonele cele mai sensibile de pe insulă, care urmează să fie afectată de Maria în cursul zilei de miercuri. Uraganul Maria, a avertizat guvernatorul acestei foste colonii spaniole, „ar putea fi cel mai grav din ultimul secol în Puerto Rico".

Potrivit estimărilor, Maria va rămâne un uragan de categorie 4 sau 5 în timp ce se apropie de Insulele Virgine şi de Puerto Rico. Autorităţile au avertizat că forţele de ordine vor fi retrase de pe străzi temporar şi au îndemnat populaţia să se adăpostească. Mii de oameni au decis să părăsească insulele, de teama uraganului, iar companiile aeriene au redus tarifele pe perioada evacuării.

Maria este al 13 uragan major din Atlantic de anul acesta şi al patrulea de categorie peste 3, după Harvey, Irma şi Jose. Acest număr este peste media unui sezon obişnuit.

 

 

Cele mai citite

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă