21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUnul dintre liderii Hezbollah, asasinat lângă Beirut

Unul dintre liderii Hezbollah, asasinat lângă Beirut

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat ieri asasinarea unuia dintre liderii săi, comandantul Hassan Al-Lakiss, în apropierea casei sale de lângă Beirut şi a acuzat Israelul, precizând că a fost un atac profesionist.

O sursă apropiată de Hezbollah a precizat că liderul ucis era un apropiat al şefului mişcării şiite, Hassan Nasrallah. Asasinarea lui Al-Lakiss a intervenit la miezul nopţii, puţin după un interviu televizat al şefului partidului.

Diverse surse declară că a fost împuşcat în maşină cu o armă de asalt şi a murit după ce a ajuns la spital, în timp ce altele arată că ar fi fost împuşcat în cap cu un pistol silenţios. Un responsabil al securităţii libaneze a declarat că atacatorii au deschis focul asupra lui Lakiss cu o armă de asalt, când acesta se afla în maşină, într-un parking din cartierul rezidenţial Hadath, la sud de Beirut, unde locuia.

A fost transportat la un spital vecin, dar a murit miercuri în zori în urma rănilor. După ce Hezbollah a acuzat Israelul, statul evreu a negat orice implicare în această moarte, în timp ce o mişcare sunnită, necunoscută până acum, numită Brigada Ahrar Al-Sunna Baalbek, a revendicat atentatul pe Twitter. Hezbollahul, pe care un conflict armat de o lună l-a opus Israelului în 2006, este direct implicat în războiul civil din Siria, alături de forţele guvernamentale ale lui Bachar al-Assad. De altfel, Hassan Al-Lakiss a luptat în Siria.

El era comandant superior în Hezbollah şi „unul dintre şefii rezistenţei islamice” şi, potrivit mişcării şiite, mai fusese ţinta unor tentative israeliene de asasinat. Descris de serviciile secrete occidentale ca un „spirit strălucit”, Al-Lakiss s-a aflat în Hezbollah încă de la crearea mişcării, în 1982, iar fiul său a fost ucis în 2006 în luptele cu armata israeliană. Rolul combatanţilor Hezbollah în conflictul din Siria alături de armata lui Assad, combinat cu un flux constant de libanezi sunniţi care se alătură insurgenţilor anti-Assad au alimentat conflictele sectare din Liban.

În interviul pentru canalul libanez de televiziune OTV, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, acuza Arabia Saudită că se află în spatele dublului atentat contra ambasadei Iranului din Beirut comis pe 19 noiembrie şi soldat cu 25 de morţi, atentat revendicat de un grup legat de Al Qaeda. Brigăzile Abdallah Azzam, care au revendicat atacul, au „un emir şi el este saudit şi sunt convins că grupul este legat de serviciile secrete saudite, care conduc astfel de grupuri în diferite părţi ale lumii”, afirma Nasrallah.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă