Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, în urma noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta

de Iulia Iancu , 26 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 15:45, 26 aprilie 2017
Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, în urma noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta

Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, pe fondul noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta, care, potrivit criticilor, vizează închiderea unaei universităţi fondate de filantropul miliardar George Soros, relatează Associated Press, potrivit News.ro.

Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat miercuri că Executivul UE a trimis o „scrisoare de informare oficială” premierului Viktor Orban – primul pas al unei acţiuni judiciare. Comisia crede că legea ar putea încălca drepturile europene pentru a oferi servicii, dar şi libertăţile academice şi dreptul la educaţie.

Premierul ungar îşi va înfrunta miercuri criticii din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri privind ţara sa. Înaintea lui Orban, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va adresa europarlamentarilor.

O nouă lege a învăţământului superior ungar a fost adoptată luna aceasta şi urmează să intre în vigoare în octombrie. Aceasta obligă universităţile din Ungaria să aibă campusuri în ţările de origine.

Universitatea Central-Eurpeană (CEU), finanţată de Soros, este acreditată în Ungaria şi în statul New York, însă nu are un campus în Statele Unite. Orban acuză CEU că ”trişează”, deoarece emite diplome acceptate atât în Statele Unite., cât şi în Ungaria, unde funcţionează din 1993.

Scandalul în centrul căruia se află CEU face parte dintr-o campanie mai largă a Guvernului ungar împotriva lui Soros. Orban îl acuză pe Soros că subminează interesele Ungariei din cauza faptului că susţine migranţi.

Loading...

Comentarii

 • kermit

  27 aprilie 2017 19:12

  UE se preface ca-l trage pe tiganul ungur de urechi ... sau politica dublului standard. UE latra in satra dar coviltirele lui Orban trec nestingherite .... Totul este un joc de adormit copiii prosti ai Europei , a se citii Romania. In realitate oficialii de la Bruxelles prin atitudinea lor mai mult decat ingaduitoare fata de Imparatul tuturor gaborilor cu palarie inchid ochii in fata politicilor abuzive ale Budapestei. Totusi in ceea ce-l priveste pe Soros parca ar fi cu mult mai bine sa-si investeasca veninul la el acasa fiindca Big Brother este pe punctul sa o ia razna ... Sistemul este corupt pana in maduva oaselor si insusi democratia americana este in pericol .

  raspunde comentariului
 • Tim

  26 aprilie 2017 19:12

  Asa si este.Orban nu cedeaza presiunilor UE si este atacat ba cu una ba cu alta.De-ar avea si Romania unul ca el... am dormi mai linistiti.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design