Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Chişinău

de Luca Negreanu , 27 martie 2011
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Chişinău
Ziua Unirii Basarabiei cu România, eveniment petrecut în urmă cu 93 de ani, a fost marcat duminică la Chişinău ca un moment de sărbătoare, dar au existat şi persoane care au organizat proteste, iar un fruntaş comunist a acuzat "patronii politici de la Bucureşti" că subminează statalitatea Moldovei, relatează NewsIn.

Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au depus flori la mormintele celor care au votat actul de unire, în timp ce câţiva membri ai Partidului Patrioţii Moldovei au protestat în centrul Capitalei.

Cei care au venit duminică la cimitir au adus flori, drapele ale Republicii Moldova şi României, sarmale şi vin. Au mers pe la mormintele fiecăruia dintre cei care au votat Unirea. Câţiva tineri din România au spus că au venit la Chişinău special pentru a marca această zi împreună cu tinerii din Republica Moldova.

Organizaţia de tineret a Partidului Liberal din Republica Moldova a anunţat că va deschide un fond pentru a instala pietre comemorative la mormintele celor care au semnat actul de unire. "Ne propunem ca cel puţin tânăra generaţie să fie informată despre adevăraţii noştri eroi", a spus vicepreşedinte OTPL, Ion Bargan.

Între timp, câţiva membri ai Partidului Patrioţii Moldovei au organizat un flash-mob în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. Ei au spus că acum 93 de ani, Basarabia a fost asuprită de statul român şi că alipirea nu a fost una benevolă. "În 1918, la 27 martie, Moldova a fost cotropită de România regală", a afirmat preşedintele "Patrioţii Moldovei", Mihail Garguz.

"Astăzi, 27 martie, coloana a 5-a a panromânismului de la Chişinău, reprezentată inclusiv de unele forţe politice de extremă-dreaptă, sărbătoreşte aşa-numita 'Unire' a Basarabiei cu România, din 1918. An de an, susţinuţi din gros, şi financiar, şi ideologic, şi logistic de către patronii politici de la Bucureşti, promotorii lichidării statalităţii moldoveneşti flutură pe străzile Chişinăului steagurile unui stat străin, scandează slogane xenofobe, mărşăluiesc de rând cu grupările neonaziste române şi sfidează în mod obraznic identitatea moldovenească a populaţiei Republicii Moldova", a comentat pe blogul său deputatul comunist Igor Dodon, unul dintre fruntaşii opoziţiei, al cărui nume este luat în calcul atunci când se vorbeşte despre posibili succesori ai lui Vladimir Voronin.

"Este revoltător faptul că permitem să fim mutilaţi identitar în aşa hal de către vecini. Şi este dramatic să regăsim în rândurile noastre, ale moldovenilor, Iude cumpărate cu 30 de arginţi, 'idioţi docţi utili', racolaţi cu timpul, care s-au angajat să îndoctrineze poporul nostru cu ideea de 'românism basarabean' ", scrie acesta, citat de UNIMEDIA.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design