10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOCDE nu a luat nicio decizie privind aderarea României. MAE anunţase, luni,...

OCDE nu a luat nicio decizie privind aderarea României. MAE anunţase, luni, că Ungaria va susține candidatura României la acest for

UPDTE 20.15: Şedinţa de luni a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) s-a terminat fără a lua o decizie în privinţa candidaturii României, potrivit unor surse guvernamentale. O decizie este posibilă însă pe termen scurt, în viitoarele şedinţe, potrivit Hotnews.

Ungaria va susține candidatura României la OCDE, a informat Ministerul Afacerilor Externe, în urma unei discuții între Teodor Meleșcanu și omologul său Péter Szijjártó.

”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Menţionăm că lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astăzi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare”, precizează MAE.

Iniţial, Ungaria anunţase că nu va susţine candidatura României la OCDE.

”Demersurile specifice diplomaţiei româneşti din ultima perioadă, îndreptate spre un dialog de substanţă cu statele membre ale organizaţiei şi cu structurile Organizaţiei, au urmărit să facă cunoscute atuurile şi argumentele României de natură să genereze consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre”, mai precizează MAE.

Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că Ungaria va acorda din nou tot sprijinul necesar României pentru ca statul nostru să facă parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).





Anunțul vine după ce liderul PSD a vorbit la telefon cu premierul ungar Viktor Orban. În schimbul acestei susțineri, Dragnea s-a angajat să aplaneze conflictul dintre cele două state în legătură cu Liceul Catolic din Targu Mureș. Surse din PSD susțin că cei doi interlocutori au apreciat disponibilitatea reciprocă pentru a purta un dialog civilizat.

Intervenția lui Dragnea este atipică întrucât, conform cutumelor diplomatice, atunci când au loc astfel de negocieri, se preferă discuția cu un reprezentant de rang similar. Acest lucru sugerează că Orban a fost de acord să discute cu liderul PSD în ciuda faptului că Dragnea nu are, constituțional vorbind, un statut de putere similar cu cel al premierului ungar.

Intrarea României în OCDE reprezintă un obiectiv important pentru demararea unor proiecte de dezvoltare. Cei 35 de membri ai organizației (dintre care majoritatea europeni) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Ministerul ungar al afacerilor externe a anunțat într-un comunicat oficial, pe 8 septembrie, că nu va sprijini aderarea României și Croației la OCDE. În cazul țării noastre, decizia este motivată de închiderea Colegiului romano-catolic din Târgu Mureș. Un secretar de stat de la Budapesta a declarat că decizia de a suspenda activitatea acestei instituții de învățământ este un atac la adresa Bisericii Catolice și a minorității maghiare din România.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă