23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUngaria sancționează 400 de oameni, printre care și jurnaliști. Care este motivul

Ungaria sancționează 400 de oameni, printre care și jurnaliști. Care este motivul

Ungaria a sancționat 400 de personalități, dintre care mai mulți jurnaliști occidentali și 90 de persoane juridice pe care le consideră implicate în anexarea Crimeii de către Rusia și în conflictul din estul prorus al țării, potrivit Agerpres

Decizia Ungariei este un răspuns la faptul că rebelii separatiști au stabilit data pentru “alegeri ilegale”. 

Lista persoanelor vizate de sancțiuni, publicată pe site-ul președinției, include înalți responsabili ruși și separatiști, dar și numeroși jurnaliști, inclusiv mai mulți occidentali.

Printre aceștia se numără mai ales trei corespondenți BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit și un jurnalist spaniol. Ei au acum interdicție să intre pe teritoriul Ucrainei.

Sancțiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an, precizează președinția.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ratificat această decizie, adoptată la 2 septembrie de Consiliul de apărare și securitate națională, adaugă autoritățile.

Publicarea acestei liste intervine în timp ce Republica populară Donețk (DNR), autoproclamată, a confirmat miercuri organizarea de alegeri pe teritoriul ei la 18 octombrie, în ciuda opoziției puternice a autorităților de la Kiev care au avertizat că această acțiune ar putea rupe procesul de pace.

“Republica Populară Donețk este un stat independent și democratic și alegerea organelor administrației publice locale este un pas important pentru toți cetățenii republicii”, a declarat liderul separatist al așa-numitei “republici” Aleksandr Zaharcenko, după ce a ratificat un decret în acest sens.

Ca răspuns, președintele Poroșenko a denunțat o decizie “iresponsabilă”, reprezentând “un mare pericol” pentru evoluția procesului de pace.

În conformitate cu acordurile de pace Minsk 2 încheiate în februarie, alegerile locale ar trebui să aibă loc în zona de conflict înainte de sfârșitul anului 2015, în virtutea legislației ucrainene și normelor internaționale.

Autoritățile de la Kiev au planificat alegerile locale la 25 octombrie, dar rebelii proruși și-au anunțat deja în iulie intenția de a organiza alegeri în conformitate cu propriile reguli și la date diferite, pe 18 octombrie la Donețk și 1 noiembrie în Lugansk.

 

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă