16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUngaria blochează organizarea unei reuniuni NATO - Ucraina în semn de protest...

Ungaria blochează organizarea unei reuniuni NATO – Ucraina în semn de protest față de Legea educației votată la Kiev

Ungaria s-a opus organizării unei reuniuni a Comitetului NATO – Ucraina la data de 6 decembrie 2017, a relatat vineri site-ul de știri ungar origo.hu, transmite MTI citată de Agerpres.

Potrivit site-ului citat, decizia Budapestei în acest caz a fost luată în semn de protest față de noua lege a educației din Ucraina, act normativ ce are un impact negativ asupra minorităților din această țară, inclusiv asupra minorității maghiare.

Origo menționează că veto-ul Budapestei reprezintă o 'mare lovitură' la adresa Ucrainei, care aspiră la integrarea în NATO ca membru cu drepturi depline.

Guvernul ungar a declarat cu mai multe ocazii că va zădărnici eforturile Ucrainei în organizațiile internaționale dacă autoritățile de la Kiev nu elimină anumite prevederi din legea respectivă.

Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Această situație a declanșat proteste în mai multe țări vecine.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă