Un refugiat sirian, printre invitaţii preşedintelui Obama la ultimul discurs despre starea naţiunii

de Carla Popa , 10 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 20:14, 10 ianuarie 2016
Un refugiat sirian, printre invitaţii preşedintelui Obama la ultimul discurs despre starea naţiunii

Refaai Hamo, un refugiat sirian cu experiență de viață tragică, și un fost soldat american musulman vor fi doi dintre invitații Casei Albe la ultimul discurs despre starea Uniunii al lui Barack Obama, marți, potrivit unui comunicat dat publicității duminică de administrația americană şi citat de Agerpres.

Casa Albă a anunțat că refugiatul a fost invitat de Prima Doamnă, Michelle Obama, pentru a asista la discurs din galeriile hemiciclului Camerei Reprezentanților — camera inferioară a Congresului — unde toți parlamentarii americani și o parte din guvern și din Curtea Supremă se vor reuni pentru același motiv, potrivit AFP.

Refaai Hamo a sosit în 18 decembrie la Detroit, în SUA, împreună cu cele trei fiice și fiul său, după ce a stat doi ani în Turcia. El fugise din Siria după ce o rachetă a guvernului sirian a distrus complexul de locuințe unde trăia împreună cu soția și familia sa, potrivit Casei Albe. Soția, una dintre fiice și alți cinci membri ai familiei sale au murit în acel atac. În Turcia, el a fost diagnosticat cu cancer la stomac. SUA i-au acordat, în cele din urmă, statutul de refugiat și el trebuie să-și refacă viața în prezent la Troy, în statul Michigan (nord).

Alegerea invitaților Primei Doamne servește la sublinierea priorităților președintelui american. În același timp, onoarea acordată unui refugiat sirian este o replică usturătoare la adresa aleșilor republicani din Camera Reprezentanților, care au votat stoparea primirii refugiaților sirieni în SUA, o măsură care nu a fost încă definitiv adoptată.

Un fost soldat american musulman, Naveed Shah, originar din Arabia Saudită, va fi alături de Michelle Obama. Imigrat încă de copil în SUA cu părinții săi pakistanezi, el s-a angajat în armata americană în 2006, servind timp de patru ani și a participat la războiul din Irak. În cazul său, simbolul este puternic într-un moment în care un sentiment islamofob traversează țara, ațâțat de Donald Trump, care a propus în decembrie închiderea frontierelor pentru musulmani.

Un loc va fi lăsat vacant marți pentru a se aduce omagiu victimelor armelor de foc, în contextul în care Barack Obama încearcă să convingă Congresul și opinia publică de necesitatea înăspririi legislației asupra acestora. Jim Obergefell, a cărui plângere împotriva discriminării a dus la legalizarea de către Curtea Supremă a mariajului între persoane de același sex, va face de asemenea parte dintre invitați.

Un fost migrant ilegal mexican, sosit copil în SUA, care a reușit să obțină un permis de reședință permanentă în Statele Unite după ce fusese returnat Mexicului, va aminti de asemenea angajamentul lui Barack Obama pentru reglementarea situației milioanelor de migranți ilegali. Printre alți invitați figurează Spencer Stone, unul dintre eroii din trenul francez Thalys în august; Lisa Jaster, una dintre cele trei femei care au absolvit cursurile de pregătire militară Ranger School și Satya Nadela, PDG-ul Microsoft.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design