Un partid de opoziție ar putea intra la guvernare, în Irlanda

de Mihai Diac , 27 februarie 2016 - stire actualizata la ora 11:28, 27 februarie 2016
Irlanda (Foto: Arhivă)

UPDATE 11,00: Ziua de astăzi este una extrem de dezamăgitoare pentru Guvernul Republicii Irlanda, a declarat, sâmbătă, secretarul general al partidului irlandez Fine Gael, principala formaţiune din coaliţia guvernamentală de la Dublin care în alegerile parlamentare desfăşurate vineri nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a putea guverna în continuare în configuraţia actuală, relatează AFP. 

''Dacă sondajele la ieşirea de la vot sunt corecte, suntem departe de a fi în măsură să formăm un guvern'', a recunoscut Tom Curran, într-o declaraţie pentru postul public de televiziune irlandez RTE. 

Principalul partid de guvernământ irlandez, Fine Gael, a obţinut 24,8% din voturi, iar formaţiunea de opoziţie Fianna Fail 21,1% din sufragii în alegerile parlamentare desfăşurate vineri în Irlanda,  transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Datele provin dintr-un exit-poll prezentat de canalul de televiziune public irlandez RTE.

Fine Gael - formaţiunea premierului Enda Kenny - şi actualii lor parteneri de guvernare, laburiştii, care au obţinut 7,1% din voturi, ar urma astfel să deţină împreună doar 32% din cele 157 de mandate în Dail (camera inferioară a parlamentului de la Dublin), ceea ce înseamnă că cele două partide nu vor putea guverna singure. 

Formaţiunea naţionalistă Sinn Fein a fost votată de 16% din alegători. 

Cele 157 de mandate în Dail sunt disputate de peste 550 de candidaţi. Conform sistemului electoral de reprezentare proporţională cu un singur vot transferabil, în vigoare în Irlanda, numărarea voturilor poate dura foarte mult, rezultatele oficiale urmând a fi disponibile cel mai devreme sâmbătă seară. 

Dacă rezultatele oficiale ale scrutinului vor confirma estimările exit-pollurilor, singura opţiune viabilă pentru Enda Kenny pare să fie formarea unei coaliţii guvernamentale din care să facă parte şi partidul de opoziţie liberal Fianna Fail, posibilitate confirmată sâmbătă de un reprezentant al Fine Gael.

 

Loading...

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design