13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn partid de opoziție ar putea intra la guvernare, în Irlanda

Un partid de opoziție ar putea intra la guvernare, în Irlanda

UPDATE 11,00: Ziua de astăzi este una extrem de dezamăgitoare pentru Guvernul Republicii Irlanda, a declarat, sâmbătă, secretarul general al partidului irlandez Fine Gael, principala formaţiune din coaliţia guvernamentală de la Dublin care în alegerile parlamentare desfăşurate vineri nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a putea guverna în continuare în configuraţia actuală, relatează AFP. 

”Dacă sondajele la ieşirea de la vot sunt corecte, suntem departe de a fi în măsură să formăm un guvern”, a recunoscut Tom Curran, într-o declaraţie pentru postul public de televiziune irlandez RTE. 

Principalul partid de guvernământ irlandez, Fine Gael, a obţinut 24,8% din voturi, iar formaţiunea de opoziţie Fianna Fail 21,1% din sufragii în alegerile parlamentare desfăşurate vineri în Irlanda,  transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Datele provin dintr-un exit-poll prezentat de canalul de televiziune public irlandez RTE.

Fine Gael – formaţiunea premierului Enda Kenny – şi actualii lor parteneri de guvernare, laburiştii, care au obţinut 7,1% din voturi, ar urma astfel să deţină împreună doar 32% din cele 157 de mandate în Dail (camera inferioară a parlamentului de la Dublin), ceea ce înseamnă că cele două partide nu vor putea guverna singure. 

Formaţiunea naţionalistă Sinn Fein a fost votată de 16% din alegători. 

Cele 157 de mandate în Dail sunt disputate de peste 550 de candidaţi. Conform sistemului electoral de reprezentare proporţională cu un singur vot transferabil, în vigoare în Irlanda, numărarea voturilor poate dura foarte mult, rezultatele oficiale urmând a fi disponibile cel mai devreme sâmbătă seară. 

Dacă rezultatele oficiale ale scrutinului vor confirma estimările exit-pollurilor, singura opţiune viabilă pentru Enda Kenny pare să fie formarea unei coaliţii guvernamentale din care să facă parte şi partidul de opoziţie liberal Fianna Fail, posibilitate confirmată sâmbătă de un reprezentant al Fine Gael.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă