Un partid anti-Orban a luat naștere în Ungaria, „pentru a pune presiune pe guvernanți”. Mișcarea Momentum vrea apropierea de UE, protejarea ungurilor din România și independența energetică de Rusia

O mișcare civică din Ungaria, care s-a opus inițiativei premierului Viktor Orban privind depunerea candidaturii țării pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din 2024, a anunțat că se va transforma în partid politic și că intenționează să candideze la alegerile parlamentare din 2018.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 06.03.2017 - 15:41

O mișcare civică din Ungaria, care s-a opus inițiativei premierului Viktor Orban privind depunerea candidaturii țării pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din 2024, a anunțat că se va transforma în partid politic și că intenționează să candideze la alegerile parlamentare din 2018. Într-un interviu acordat Digi24, Miklos Hajnal, unul dintre liderii formațiunii Momentum, a vorbit despre obiectivele noului partid, precum și despre modul în care se va pozițion față de România, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană. 

În opinia sa, premierul Viktor Orban duce țara într-o direcție greșită și trebuie oprit. Din acest motiv, Miklos Hajnal consideră că este necesar „a se pune presiune pe guvernanți”, întrucât premierul Viktor Orban „ e capabil să guverneze împotriva unei majorități tăcute, dar nu și împotriva unei vocale”.


Citește și:  Democrația din Europa de Sud-Est, în criză. În Balcani se răspândește un stil autoritar de exercitare a puterii, cu argumente naționaliste | ANALIZĂ DW 

D
emocrația din sud-estul Europei este în criză, avertizează Deutsche Welle, într-o analiză. Astfel, jurnalista Adelheid Feilcke susține că în Balcani se răspândeşte un stil autoritar, cu argumente naţionaliste, cu o politică economică neoliberală.

Potrivit sursei citate,  Miklos Hajnal este omul de încredere al lui Andras Fekete-Gyor, președintele Mișcării Momentum. Tânărul a fost delegat să vorbească despre direcția pe care o va avea formațiunea. În acest context, el a afirmat că Mișcarea Momentul „se va organiza în jurul a trei valori de bază: solidaritate, performanță și o imagine națională pozitivă”.

„Vrem să trecem peste divizarea fără sens stânga-dreapta, pe care o vedem acum în Ungaria”, a declarat Hajnal, precizând că liderii Mișcării Momentul sunt îngrijorați de apropierea țării de Rusia.

„În chestiuni precum taxele și impozitele, securitatea și apărarea, politicile energetice, vom susține o cooperare și mai aprofundată în interiorul Uniunii Europene, pentru că acestor provocări nu li se poate răspunde eficient doar la nivel național”, a spus liderul mișcării.

El a vorbit și despre obiectivele legate de politica externă: „America rămâne unul dintre principalii noștri aliați, indiferent de cine îi este președinte. Influența Rusiei trebuie ținută sub control, nu se pot amesteca rușii în treburile noastre interne. Prin urmare, susținem o independență energetic sporită”.


Citește și:  Premierul ungar Viktor Orban șochează cu un nou discurs extremist: Omogenitatea etnică este cheia succesului economic. Migrația reprezintă „otrava” Europei 

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că „omogenitatea etnică” reprezintă cheia pentru succesul economic. Șeful Executivului ungar a vorbit, marți, într-o conferință la Camera de Comerț și Industrie, despre necesitatea creșterii economice a Ungariei. Totodată, el a reiterat opoziția Guvernului față de imigrație, motivând că „prea mult amestec cauzează probleme”

În ceea ce privește România, noul partid anti-Orban consideră că statul român este un alit regional, cu „interese și scopuri comune”.

„Drepturile cetățenilor din diaspora sunt foarte importante pentru noi, având în vedere că noi vedem cultura, limba maghiară și identitatea națională ca valori integrante. Desigur, cum își organizează o țară administrația publică este doar treaba ei. Dar, ca un stat responsabil, noi va trebui să cerem implicarea comunităților maghiare în acest proces și să solicităm garanții că drepturile lor nu vor fi încălcate”, a mai spus el, potrivit Digi24.

Viktor Orban a renunțat la inițiativa de a înscrie Ungaria în cursa pentru organizarea JO din 2024, după ce 200.000 de persoane au semnat o petiție lansată de mișcarea civică Momentum pentru organizarea unui referndum impotriva organizării evenimentului sportive. 

Liderul Momentul este Andras Fekete-Gyor, absolvent al Universității Eötvös, la care a studiat și Viktor Orban. 

Într-un interviu acordat Reuters, citat de Digi24, el declara: „Credem că schimbarea de regim (din 1989, n.r.) a fost un eșec, în cele din urmă. Așa că nu este o întâmplare faptul că trăim într-un stat iliberal din care oamenii vor să plece. Noi am vrea să dăm startul unei noi ere. Nu suntem de drepta sau de stânga...avem convingeri puternice în privința politicilor guvernamentale și vom începe cu cea privind serviciile medicale”.


Citește șiUn partid anti-Orban a apărut în Ungaria. Mișcarea Momentum a anunțat că dorește să participe la alegerile parlamentare din 2018 

Militanții unguri care l-au determinat pe premierul ungar Viktor Orban să retragă candidatura Ungariei din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 au anunțat, duminică, formarea unui partid politic, cu scopul de a participa la alegerile parlamentare din 2018

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...