21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn nou tip de război inegal amenință lumea. Turcia aruncă zilnic spre...

Un nou tip de război inegal amenință lumea. Turcia aruncă zilnic spre Europa 3.000 de refugiați

Ankara se pregătește să inunde plajele Greciei cu migranţi neînregistrați, necatalogați, adică exact cu acele persoane care au pus UE pe jar. Este răspunsul la faptul că Bruxellesul a înghețat negocierile cu Turcia, din cauza reacției exagerate a guvernanților după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

Nici războaiele nu mai sunt ce au fost odată. Marile puteri militare nu mai au curaj să se înfrunte direct, ci prin „interpuși“, care sunt, până la un punct, aliați, după care devin inamici, contribuind la o instabilitate și mai mare decât conflictul în sine.

Din această cauză, asistăm la formarea unui tsunami de refugiați înainte de producerea „cutremurulu“ pro­priu-zis. Și, dacă există, în totală lipsă de compasiune față de civilii ce fug de moarte, de foamete, de lipsa oricărei asistențe medicale, ei sunt transformați într-o armă ce dezbină Europa până la aproape de dezintegrare.

Avertismentele greceşti

Serviciile secrete din Grecia au raportat că Turcia plănu­iește o operațiune de anvergură împotriva Europei, implicând mii de bărci cu motor și nave mici, pentru a transporta în jur de 3.000 de refugiați sirieni spre această ţară. Ambarcațiunile deja au fost adunate pe coasta de vest a Turciei. Raportul estimează că „este vorba de săptămâni”, până să fie pus în aplicare planul.

Oficiali ai Serviciului Național de Informații din Grecia atrag atenția că acești refugiați nu sunt documentați și există riscul foarte mare ca printre ei să se ascundă luptători din brigăzile extremiste ca Jabhat al-Nusra, vizate de ofensiva terestră în Siria a unităților turcești, însoțite de brigăzi ale Armatei Siriene Libere.

Pericolul vehiculat de unele țări UE că vor fi penetrate de islamiști  abia acum devine real, pentru că luptătorii jihadiști încearcă să iasă din Siria, iar Turcia nu mai face niciun fel de triere. Raportul serviciilor secrete grecești îl numește pe Recep Tayyip Erdogan direct responsabil de acest plan, care face parte din războiul său cu Parlamentul European.

Imediat după decizia de înghețare a negocierilor, Erdogan a ame­nințat Europa că o va invada cu refugiați. „Noi suntem cei ce hrănim trei, trei milioane și jumătate de refugiați. Voi nu v-ați respectat promisiunile. Dacă mergeți mai departe, frontierele noastre se vor deschide. Nici eu, nici poporul meu nu vom fi afectați de amenințările voastre“, declama Erdogan.

Zis și făcut! În martie, Turcia acceptase să țină refugiații sirieni, în schimbul unui ajutor financiar din partea UE pentru întreținerea acestora și liberă trecere a cetățenilor turci în UE, dar nu s-a concretizat mai nimic.

Insule supraaglomerate

Athanassios Drougas, expert în securitate, atrăgea atenția ca „nimeni să nu-l subestimeze pe Erdogan zilele astea“. Tot ce a declarat preşedintele turc în ultimul timp a intrat în linie dreaptă spre înfăptuire. Grecia, care abia a reușit să pună la punct un mecanism de documentare a refugiaților, rămânând încă deficitară în acordarea unor condiții decente de trai, nu mai poate s-o ia de la început, sub un nou val de refugiați. Mai ales acum, când chiar există riscul pătrunderii de islamiști.

„Va răspândi războiul sau haosul în Europa, subliniază Drougas. În Grecia sunt încă 60.000 de refugiați din cauza unor state europene care și-au închis granițele. Cinci insule în Marea Egee, aflate în apropierea coastelor vestice ale Turciei, sunt deja supraaglo­merate cu 16.000 de refu­giați în diferite stadii ale procedurii de acordare de azil. Deocamdată, Marina Grecească a început o serie de exerciții navale în zona de risc cu Turcia, pentru a descuraja planul de „invazie cu refugiați“.  

Erdogan: „Turcia, ostatica Rusiei în Siria“

Recep Tayyip Erdogan a avut o singură poziție față de conflictul din Siria, încă de la început: înlăturarea regimului Assad! Puterile aliate s-au codit până a intervenit Rusia în sprijinul lui Bashar.

Apoi, pentru a stopa valul de refugiați, Erdogan a propus zone de interdicție de zbor pentru a se crea o protecție a civililor, fără să fie nevoie să mai părăsească țara. SUA s-au opus. Acum, sub amenințarea că va da drumul la refugiații sirieni, Erdogan încearcă, pentru ultima dată, să determine aliații să coopereze pentru înlăturarea regimului Bashar.

Turcia are putere militară să facă acest lucru singură, însă, așa cum sublinia Erdogan, „este ostatica Rusiei” în Siria. Nu poate să-și ducă la îndeplinire singurul plan de a stopa valul de refugiați, adică îndepărtarea regimului Assad, dacă nu există presiuni serioase asupra Rusiei să nu mai susțină regimul criminal. E rândul Europei să mute pe tabla de șah a Orientului Mijlociu.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă