12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou atac aerian s-a produs asupra orașului Alep, în ciuda declarării...

Un nou atac aerian s-a produs asupra orașului Alep, în ciuda declarării armistițiului în Siria

Patru lovituri aeriene au vizat duminică districtele rebele din orașul sirian Alep, pentru prima dată de la intrarea în vigoare, luni, a unui armistițiu inițiat de Moscova și Washington, conform organizației nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP citată de Agerpres.

OSDO a precizat că mai mult persoane au fost rănite, fără a putea oferi pentru moment alte detalii și fără a-i identifica pe autorii bombardamentelor.

În Alep, fostă capitală economică a Siriei, se află principalul front al unui război care s-a soldat cu peste 300.000 de morți din 2011.

Acordul ruso-american de instaurare a armistițiului prevede de asemenea trimiterea de ajutor umanitar în zonele rebele ale orașului, unde — conform ONU — trăiesc circa 250.000 de locuitori, asediați de regimul președintelui Bashar al-Assad.

Citește și:  Rusia amenință SUA că anulează armistițiul din Siria, după ce avioane ale coaliției internaționale au ucis din greșeală militari sirieni: Acțiunile piloților, la limita dintre neglijență și colaborare cu Statul Islamic

Alep este divizat între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, și cartierele de est, administrate de opozanți.

Însă, în lipsa unor garanții de securitate suficiente, camioane ale ONU cu alimente și medicamente sunt blocate de mai multe zile într-o zonă-tampon între frontierele turcă și siriană.

Liderul jihadist al Frontului Fateh al-Cham (fostul Front al-Nosra înainte de anunțul privind ruptura sa de Al-Qaida), Abou Mohammad al-Jolani, a afirmat sâmbătă seară că “nici organizația sa, nici rebelii nu vor accepta ca asediul asupra Alepului să continue”.

Într-un interviu pentru postul de televiziune Al-Jazeera, el a subliniat că “unificarea rebelilor este o necesitate” și că “negocierile continuă” în acest scop.

Armistițiul prevede ca Washingtonul să își exercite influența asupra insurgenților pentru ca aceștia să se distanțeze de grupările jihadiste.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă