3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialUn jihadist a fost condamnat, în premieră, pentru crime de război. Sentinţa...

Un jihadist a fost condamnat, în premieră, pentru crime de război. Sentinţa a fost dată marţi la Haga

Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) l-au condamnat marți la 9 ani de închisoare, într-o hotărâre istorică, pe jihadistul Ahmad Al Faqi Al Mahdi din Mali pentru că a distrus în 2012 mausolee din Tombouctou (Timbuktu) înscrise în patrimoniul mondial al umanității, informează agenția France Presse, preluată de Agerpres.

''Al Mahdi, crima pentru care vă faceți vinovat este foarte gravă, iar instanța vă condamnă la nouă ani de închisoare'', a declarat judecătorul Raul Pangalangan.

Anterior, judecătorii concluzionaseră că acuzatul este vinovat de distrugerea mausoleelor din orașul Tombouctou, având în vedere ''participarea sa directă la numeroase incidente și rolul său în calitate de purtător de cuvânt pentru a justifica atacurilor în mass media''.

Ahmad Al Faqi Al Mahdi, din tribul tuaregilor, a fost acuzat de crime de război, pentru că ''a condus în mod intenționat atacuri'' asupra a nouă mausolee din Tombouctou și asupra ușii moscheii Sidi Yahia, în perioada 30 iunie — 11 iulie 2012.

Pledând vinovat în deschiderea procesului său, bărbatul a adresat public scuze poporului său, dând asigurări că are remușcări și regrete pentru faptele sale. El a spus că s-a lăsat influențat de grupările jihadiste și a cerut musulmanilor din lumea întreagă să reziste acestui tip de acțiuni.

Potrivit acuzării, bărbatul, născut în 1975, făcea parte din Ansar Dine, unul din grupurile jihadiste legate de Al Qaida care au controlat nordul statului Mali timp de circa 10 luni în cursul anului 2012, înainte să fie în mare parte vânată de intervenția coaliției internaționale conduse de Franța în ianuarie 2013. 
Pentru avocații săi, bărbatul este un om onest care a greșit ''la un moment dat'', a spus Jean-Louis Gilissen în pledoaria sa.

Acuzarea a cerut o pedeapsă între 9 și 11 ani de detenție, iar apărarea s-a angajat să nu facă apel dacă hotărârea pronunțată urma să se încadreze între aceste marje. În pronunțarea hotărârii lor, judecătorii CPI au luat în calcul mai multe circumstanțe atenuante: acuzatul și-a recunoscut fapta, a cooperat pe durata procesului, a arătat empatie față de victimele atacurilor și remușcări, precum și reticența inițială față de comiterea acestor acte.

Acest proces, primul într-o speță privind distrugerea de bunuri culturale, se bucură de o avalanșă de alte premiere: este primul acuzat care-și recunoaște vina, Ahmad Al Faqi Al Mahdi este primul jihadist judecat la Haga și totodată primul acuzat în cadrul conflictului din Mali.

Experții în domeniu și Națiunile Unite speră ca această hotărâre să pună capăt impunității pentru distrugerea bunurilor culturale, în condițiile în care numeroase situri culturale sunt distruse constant în Irak și Siria. Dar chiar dacă lista siturilor aflate în pericol nu încetează să se lungească, alte procese nu vor fi evidente. Nici Irakul, nici Siria nu au semnat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, astfel că fără o decizie a ONU nu este posibilă nicio anchetă care să vizeze distrugerea siturilor culturale din aceste țări.

Cele mai citite

François Bayrou devine prim-ministru în Franța

Președintele Emmanuel Macron l-a numit pe François Bayrou, un veteran centrist și aliat de lungă durată, în funcția de prim-ministru, marcând al patrulea lider...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...

Florin Răducioiu, optimist după tragerea la sorți. „Avem mari șanse să câștigăm grupa și să ne calificăm direct”

Echipa națională a României și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, iar tragerea la sorți a fost considerată favorabilă pentru „tricolori”. România va evolua...
Ultima oră
Pe aceeași temă