10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost presupus gardian de la Auschwitz, identificat în Germania

Un fost presupus gardian de la Auschwitz, identificat în Germania

Germania îl anchetează pe un fost presupus gardian de la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, identificat de presă ca o persoană în vârstă de aproximativ 90 de ani ce figurează pe lista celor mai căutaţi criminali nazişti a Centrului Simon Wiesenthal, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Hans Lipschis, născut în Lituania în urmă cu 93 de ani, trăieşte la Aalen, în Baden-Württemberg (sud-vestul Germaniei), şi pretinde că a lucrat la Auschwitz ca bucătar, şi nu gardian în lagărul construit de către nazişti în Polonia ocupată, potrivit unei anchete recente a postului de radio-televiziune public regional SWR.

Potrivit publicaţiei Die Welt, Lipschis a fost naturalizat de regimul nazist. El s-a stabilit în Statele Unite în 1956 şi a trăit la Chicago până când a fost expulzat în Germania, în 1983.

În raportul pe 2013, Centrul Simon Wiesenthal, care urmăreşte foşti nazişti, îl plasa pe Lipschis în poziţia a patra pe lista celor mai căutaţi criminali. Centrul afirmă că acesta a servit într-un batalion SS, în perioada 1941-1945, şi “a luat parte la masacre şi la persecutarea unor civili nevinovaţi, în special evrei”.

Parchetul din Stuttgart a confirmat miercuri pentru AFP că a deschis “o anchetă, în toamna lui 2012, vizând un gardian al unui lagăr de concentrare”, care lucra la Auschwitz.

Parchetul a refuzat să îi dea numele şi a subliniat că nu a fost formulată nicio acuzaţie împotriva acestei persoane.

Nici Biroul central însărcinat cu elucidarea crimelor naţional-socialiste, cu sediul la Ludwigsburg (sud-vest), care a trimis dosarul la parchet, nu a dorit să confirme identitatea sa.

Condamnarea în Germania, în mai 2011, a lui John Demjanjuk, un apatrid de origine ucraineană, la cinci ani de închisoare pentru participare la uciderea unor evrei în timp ce era de gardă într-un lagăr de concentrare, a declanşat acuzaţii doar pe baza unor dovezi circumstanţiale, fără probarea actului criminal.

Biroul din Ludwigsburg a anunţat, la începutul lui aprilie, că vrea să declanşeze o procedură împotriva a 50 de foşti gardieni de la Auschwitz-Birkenau, toţi trăind în Germania şi având vârste de aproximativ 90 de ani.

În perioada 1940-1945, aproximativ 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii, dintre care majoritatea evrei din diverse ţări din Europa ocupată de germani, au fost ucişi în lagărul Auschwitz-Birkenau.

Aproape 85.000 de polonezi care nu erau evrei, 20.000 de romi, 15.000 de sovietici şi 12.000 de persoane de alte naţionalităţi au murit în acest lagăr.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă