7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost gardian de la Auschwitz a primit cinci ani de pușcărie....

Un fost gardian de la Auschwitz a primit cinci ani de pușcărie. A fost complice la uciderea a 170.000 de oameni

Un fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce o instanţă din Germania l-a găsit vinovat de complicitate la uciderea a peste 170.000 de persoane, majoritatea evrei, relatează DPA şi Reuters citate de Agerpres.

Reinhold Hanning, care s-a oferit voluntar să facă parte din trupele Waffen SS ale lui Adolf Hitler, a participat la uciderea sistematică a 170.000 de persoane între 1943 şi 1944 la Auschwitz, a stabilit instanţa din Detmold. 

Apărarea a argumentat că simpla prezenţă a lui Hanning în lagăr nu înseamnă că el este responsabil direct pentru crime, în timp ce procurorii au spus că el poate fi condamnat pentru că a contribuit la funcţionarea lagărului. 

Hanning a fost prezent în lagăr în timpul aşa-numitei ‘Operaţiuni Ungaria’, în cadrul căreia, pe o perioadă de trei luni în 1944, au fost deportaţi la Auschwitz 425.000 de evrei unguri. Majoritatea dintre ei au fost ucişi prin gazare la sosire. 

Hanning, intrat în trupele Waffen SS la 18 ani, a luptat pe frontul din Balcani şi apoi pe cel rusesc, fiind ulterior transferat la Auschwitz, la începutul lui 1942. Membru al unităţii SS Totenkopf, el a fost repartizat la lagărul de bază Auschwitz-I, dar supraveghea ocazional rampa de sosiri de la Birkenau (Auschwitz-II). 

Potrivit actului de acuzare, Hanning, în calitate de gardian, a făcut parte din maşinăria de exterminare de la Auschwitz în perioada în care în acest lagăr au avut loc cele mai multe crime, majoritatea victimelor fiind evrei aduşi din toată Europa ocupată de nazişti, dar şi polonezi, romi, homosexuali şi prizonieri de război sovietici. 

La o audiere din aprilie, Hanning şi-a cerut scuze public. “Mi-e ruşine că am lăsat această nedreptate să se producă şi că nu am făcut nimic pentru a o împiedica. Îmi pare sincer rău”, a spus el atunci. 

Reinhold Hanning este cel de-al treilea acuzat dintr-o serie de procese declanşată prin condamnarea, în 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la Sobibor, urmată de cea a lui Oskar Groening, ex-contabilul de la Auschwitz, anul trecut. Alţi doi foşti membri ai SS sunt judecaţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă