30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUn diplomat suedez, EXPULZAT din Rusia. Care este motivul

Un diplomat suedez, EXPULZAT din Rusia. Care este motivul

Un diplomat suedez a fost expulzat de la Moscova în replică la o decizie similară care a vizat un diplomat rus din țara scandinavă, a anunțat luni Ministerul suedez de Externe, potrivit Mediafax

”Autoritățile ruse ne-au informat că un diplomat al ambasadei Suediei trebuie să părăsească țara. (…) Rusia a indicat cu claritate că consideră asta un răspuns la decizia Suediei de a expulza un diplomat rus”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Johan Tegel.

Nici numele și nici rangul vreunuia dintre cei doi diplomați în chestiune nu a fost furnizat.

Diplomatul rus a fost expulzat din cauza acțiunilor ‘care încalcă Convenția de la Viena’ ce reglementează relațiile diplomatice, a precizat Tegel, fără a furniza detalii nici asupra naturii acestor acțiuni, nici asupra datei expulzării.

”Tot ce pot să spun este că acest lucru s-a petrecut recent”, a adăugat el.

Johan Tegel a precizat că este prea devreme pentru a spune ce impact va avea decizia Moscovei asupra relațiilor dintre cele două țări. ”Dar asta nu va ameliora starea relațiilor noastre”, a spus el.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a spus în iunie că Suedia, țară nemembră a NATO, și-a accelerat manevrele în special în colaborare cu NATO, după apariția unor informații privitoare la un exercițiu rus care simula o invazie.

În Suedia și în regiunea baltică au apărut tensiuni în contextul în care Rusia are o atitudine tot mai agresivă, avioanele rusești apropiindu-se sau violând spațiul aerian național sau pe cel al țărilor vecine.

În octombrie 2014, Suedia a efectuat ample căutări timp de opt zile în arhipelagul Stockholm pentru a găsi un submarin străin suspectat că ar fi rus. O sursă militară a confirmat apoi că un ‘mini-submarin’ a încălcat apele teritoriale ale Suediei, dar nu i s-a putut stabili țara de proveniență.

Centrul de cercetare american Cepa a publicat în iunie un raport care afirma că Rusia a efectuat exerciții militare cu 33.000 de soldați în scopul antrenării lor pentru o invazie a insulei suedeze Gotland din marea Baltică, în perioada 21-25 martie.

Experții suedezi în securitate au minimalizat eventualitatea unei invazii, interpretând aceste exerciții comune drept semnul unei propagande sporite din partea Moscovei, notează AFP.

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă