4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUn avion militar al Rusiei a survolat Casa Albă, Pentagonul și sediul...

Un avion militar al Rusiei a survolat Casa Albă, Pentagonul și sediul CIA

Un avion militar al Rusiei a survolat miercuri Capitoliul, Pentagonul, Agenția Centrală de Informații (CIA) și baza Andrews la o altitudine joasă, în cadrul Tratatului internațional 'Cer deschis', care le permite militarilor din Rusia și SUA să efectueze inspecții aeriene reciproce, informează CNN citată de Agerpres.

Doi oficiali americani au precizat, în acest context, că avionul rusesc nu avea arme la bord.

Conform acordului "Cer deschis", avioane militare ale Rusiei și SUA și ale altor țări pot efectua zboruri de observare deasupra unor situri militare din cele 34 de state semnatare.

Un avion Tu-154 al forțelor aeriene militare ruse a survolat miercuri după-amiază la o altitudine de aproximativ 1.100 metri centrul Washingtonului și baza aeriană Andrews din Maryland, potrivit site-ului Flightradar24. Avionul rus a fost autorizat să intre în P-56, spațiul aerian cu grad ridicat de securizare din jurul Casei Albe.

Un al doilea zbor al aceluiași avion era planificat miercuri între orele 17:00 și 18:00, avionul rus urmând să survoleze aeroportul din Bedminster, statul New Jersey, unde președintele Donald Trump se află în vacanță, potrivit celor doi responsabili familiarizați cu zborul aprobat de guvernul SUA.

O sursă din cadrul forțelor de ordine americane a declarat pentru CNN că avionul rus a survolat de asemenea Camp David, reședința prezidențială din munții Catoctin, Trump National Golf Course din statul Virginia și Mount Weather, unde se află unul dintre buncărele secrete al guvernului SUA.

Una din sursele citate de CNN susține că acest zbor de inspecție aeriană, cât și avionul în sine ar putea colecta diferite informații operative.

În virtutea Tratatului 'Cer deschis', în vigoare din 2002, au fost efectuate peste 1.200 de zboruri de inspecție aeriană, ceea ce contribuie la verificarea respectării acordurilor privind controlul armamentului, potrivit Agenției SUA pentru reducerea amenințărilor din domeniul apărării (DTRA).

Dan Gaffney, purtător de cuvânt al DTRA, a refuzat să confirme țintele supravegheate, întrucât Agenția poate confirma locații precise doar după încheierea misiunii de observare, iar inspecția aeriană rusă deasupra teritoriului SUA nu s-a încheiat încă.

Organismele de aplicare a legii au primit foarte puține notificări despre acest zbor de 'scurtă durată', autorizat prin tratat. Avionul rus are capacitatea de a efectua o varietate de funcții de colectare de informații, inclusiv fotografiere aeriană, imagistică termică și detectarea semnalelor serviciilor de informații, notează CNN.

Potrivit DTRA, zborurile din cadrul Tratatului 'Cer deschis' primesc prioritate din partea controlului de trafic aerian și sunt efectuate în strânsă coordonare cu Administrația Federală a Aviației din SUA.

Inspecțiile aeriene în cadrul acestui tratat sunt destul de comune și același avion rus a fost reperat recent la baza aeriană McConnell din Wichita, statul Kansas. Zborul de miercuri s-a remarcat totuși datorită importanței obiectivelor survolate în capitala americană.

Poliția Capitoliului a trimis miercuri o alertă privind planul de survol al Washingtonului între 11:00 și 19:00 de către un avion, fără a specifica faptul că este un aparat de zbor rus: "Avionul este unul mare și ar putea să zboare direct peste Capitoliu. Acest zbor va fi monitorizat de Centrul de comandă al poliției din Washington D.C. și de alte agenții guvernamentale federale".

"Tratatul 'Cer deschis' prevede supravegherea întregului teritoriu al țărilor semnatare", iar Washingtonul D.C. "nu face excepție", a relatat în cursul nopții de miercuri spre joi agenția de presă rusă TASS, citând, sub rezerva anonimatului, un responsabil al Pentagonului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă