23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUltimii doi jurnaliști au părăsit Fleet Street

Ultimii doi jurnaliști au părăsit Fleet Street

Ultimii doi jurnaliști care lucrau pe Fleet Street, celebra stradă care a găzduit, de-a lungul ultimelor secole, câteva mii de reporteri, editori şi tipografi, au părăsit locul, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Cei doi jurnalişti au părăsit Fleet Street după ce ziarul scoţian Sunday Post şi-a închis biroul în Londra.

”Este o zi mult mai tristă pentru jurnalism decât este pentru mine personal. Jurnalismul a dispărut din Fleet Street”, a spus Darryl Smith, în vârstă de 43 de ani, unul dintre ultimii doi jurnalişti care au părăsit Fleet Street.

Fleet Street a devenit sinonimă cu activitatea editorială încă din anii 1500, când Wynkyn de Worde a deschis o tiparniţă. Primul cotidian care şi-a deschis biroul pe această stradă, Daily Courant, a fost lansat în anul 1702.

Fleet Street a fost cunoscută însă şi sub numele de ”Strada Ruşinii”, după ce tabloidele britanice şi-au deschis reprezentanţe pe această stradă.

”Orice persoană interesată de jurnalism realizează că Fleet Street este inima acestei activităţi”, a spus mogulul Rupert Murdoch, în anul 1969, când a cumpărat tabloidul News of the World.

Totuşi, în anul 1986, Murdoch a mutat ziarele, între care, până atunci, s-au numărat şi The Times şi The Sunday Times, precum şi tabloidul The Sun, în estul Londrei, unde tehnologia a înlocuit vechile tiparniţe.

În trei ani, toate celelalte ziare naţionale au încercat să reducă costurile într-o industrie decimată de expansiunea internetului. De exemplu, jurnaliştii agenţiei de presă Reuters şi-au părăsit demult sediul de la numărul 85, care a fost transformat într-un restaurant.

În prezent, pe Fleet Street, unde obişnuiau să se audă sunetul maşinilor de scris, îşi desfăşoară activitatea bancheri şi contabili. 

”În mare parte, sunt bancheri acum. Nici măcar nu sunt sigur că oamenii de aici cunosc istoria străzii”, a spus Smith, care a început să lucreze în Fleet Street la vârsta de 18 ani.

Colegul său este Gavin Sheriff, în vârstă de 54 de ani, care a început să lucreze pe această stradă în urmă cu 32 de ani.

”Îmi amintesc că mergeam pe stradă şi mă minunam de camioanele uriaşe încărcate cu role mari de hârtie de ziar, care încercau să ajungă în locuri precum The Sun, pentru a tipări ziarele”, a povestit el.

”Când intrai în redacţie simţeai că intri într-un loc ceva mai special. Era o încăpere plină de fum. Nu puteai să vezi dintr-un capăt al camerei în altul, plin de oameni care lucrau de zor la maşini de scris şi se luptau să obţină informaţii prin linii telefonice proaste”, a mai spus jurnalistul.

Deşi ocupanţii Fleet Street aveau o bună reputaţie pentru adresarea unor întrebări serioase şi pertinente autorităţilor, ei erau la fel de renumiţi pentru consumul crescut de alcool în puburi locale. Fiecare publicaţie avea un pub preferat.

”Am fost foarte conştienţi că am fost ultimii doi jurnalişti de aici. Cred că este o pagină de istorie tristă. Îmi iubesc profesia, iubesc istoria Fleet Street şi mă bucur că am lucrat aici”, a spus Smith.

Pe de altă parte, Sheriff este de părere că jurnalismul trebui să evolueze. ”Se întâmplă să ne aflăm la sfârşitul unui paragraf, în timp ce rămân de scris alte paragrafe şi capitole”, a explicat el. 

Cele mai citite

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă