18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUltimatum în alegerile din Bulgaria

Ultimatum în alegerile din Bulgaria

Bulgarii sunt chemați duminică la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, ei având de ales între Rumen Radev, candidat independent susținut de Partidul Socialist, și conservatoarea Țețka Țaceva, președinta parlamentului de la Sofia susținută de premierul Boiko Borisov, scrutin care însă aduce și riscul unei noi crize politice, relatează sâmbătă agenția EFE.

Borisov a promis că va demisiona dacă Țaceva, candidata partidului său conservator GERB, nu câștigă alegerile. 'De votul pentru președinție depinde dacă luni vom mai avea guvern. Nu ameninț pe nimeni, doar avertizez. Este o moțiune de încredere. Dacă poporul nu ne-o dă, atunci nu mai avem dreptul să continuăm guvernarea', a insistat el într-un interviu televizat.

În primul tur, desfășurat duminica trecută, pe locul întâi, cu 25,7 % din votui, s-a plasat Rumen Radev, un general de aviație care se arată prietenos față de Rusia și a părăsit postul de comandant al forțelor aeriene pentru a candida la președinție, în timp ce Țețka Țaceva a obținut 22%. Radev este considerat favorit și în turul doi, în ultimele sondaje el având circa 10 procente în fața lui Țaceva.

Dacă Radev câștigă și Borisov chiar demisionează, atunci va cădea și actuala coaliție guvernamentală, alcătuită din GERB, Blocul Reformist (de dreapta) și Frontul Patriotic (naționalist), formațiuni între care au existat fricțiuni permanente de la preluarea guvernării în urma protestelor de stradă din anul 2014.

Într-o asemenea eventualitate s-ar convoca alegerile legislative anticipate, situație care ar conduce la o nouă perioadă de instabilitate, cum a fost cea care a urmat căderii primului guvern Borisov, în urma unei alte serii de proteste în 2013, executiv înlocuit atunci de un Cabinet tehnocrat slab.

Dezbaterea electorală din prezent s-a concentrat pe criza provocată de valul de migranți și pe relațiile cu Rusia, țară față de care sondajele arată o creștere a simpatiei bulgarilor, în paralel cu scăderea încrederii față de Uniunea Europeană.

Ambii candidați au susținut respectarea angajamentelor asumare de Bulgaria în cadrul NATO și al UE, însă Radev s-a arătat îngăduitor față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă