21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUE și Marea Britanie au ajuns la un acord privind factura Brexit-ului....

UE și Marea Britanie au ajuns la un acord privind factura Brexit-ului. Cât ar plăti Regatul Unit

Negociatorii britanici și europeni au ajuns la un acord asupra reglementării financiare a Brexit-ului, a informat marți seară cotidianul britanic The Telegraph, scrie AFP. citată de Agerpres.

Ar fi vorba de o sumă cuprinsă între 45 de miliarde și 55 de miliarde de euro.

Două surse au confirmat jurnalului că părțile au căzut de acord la sfârșitul săptămânii trecute în privința acestei chestiuni, unul din principalele obstacole în calea negocierilor legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit Telegraph, suma totală "va fi cuprinsă între 45 de miliarde și 55 miliarde de euro", în funcție de calculul realizat de fiecare tabără după "o metodologie pregătită în comun".

Până acum, oferta financiară a guvernului britanic s-a situat în jurul a 20 de miliarde de euro, o propunere respinsă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura ar fi mai repede între 50 de miliarde și 60 de miliarde de euro.

La solicitarea AFP, Comisia Europeană și ministerul britanic pentru Brexit (DExEU) au refuzat să confirme un astfel de acord. "Discuțiile intense dintre Marea Britanie și Comisia Europeană continuă în această săptămână la Bruxelles" unde "încercăm să ajungem la un acord", a explicat DExEU într-un scurt mesaj trimis prin e-mail.

Un asemenea acord ar reprezenta un progres foarte important în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană demarate în iunie. Celelalte 27 de țări din UE au făcut din reglementarea financiară o condiție prealabilă la deschiderea discuțiilor asupra viitoarei relații dintre UE și Londra.

Bruxellesul dorește, de asemenea, "progrese suficiente" în problema drepturilor cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit și a consecințelor divorțului asupra frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Cei 27 vor face cunoscut, în cursul unui summit prevăzut pentru 14 și 15 decembrie la Bruxelles, dacă acceptă să deschidă această a doua fază a negocierilor pe care Marea Britanie este dornică să le poată începe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă