13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUE nu mai dă bani pe anticorupția din Republica Moldova, sub motivul...

UE nu mai dă bani pe anticorupția din Republica Moldova, sub motivul că nu există „un angajament suficient“ pentru reforme în Justiție

Republica Moldova nu a îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar, în valoare de 28 milioane euro, în cadrul programului de reforme în sectorul Justiției.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat că banii nu vor mai fi transferați în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci vor rămâne la UE pentru alte sectoare, sociale. 
„UE a urmărit cu atenţie procesul de implementare a reformelor şi a notat că autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru reforme în sectorul Justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se arată într-un comunicat al delegaţiei UE la Chişinău. 

Modificarea sistemului electoral, „buba” 

„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetăţenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătăţesc direct viaţa moldovenilor”, a precizat şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Recent, mai mulţi europarlamentari au cerut suspendarea asistenţei macro-financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova în cadrul „Politicii europene de vecinătate”, invocând stagnarea reformelor şi persistenţa corupţiei. 
Unul dintre principalele argumente ale eurodeputaţilor a fost modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor din partea Comisiei de la Veneţia, a Bruxelles-ului și a tuturor țărilor democratice. Conform modificărilor, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru diaspora și regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. 
Deocamdată nu se știe câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării. Și numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor avea de strâns de două ori mai puține semnături. 

Riscul de a rămâne în sfera Rusiei

Relaţia Moldovei cu UE a ajuns într-un punct critic după adoptarea reformei electorale. Cu un președinte pro-rus, Igor Dodon, și fără sprijin din partea UE, țara riscă să rămână în sfera de influență a Rusiei, au atras atenția unii europarlamentari, ce s-au opus retragerii ajutorului financiar destinat Justiției.   

Condiţiile Bruxelles-ului

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant şi 60 de milioane sub formă de împrumut. „Acordul de Asociere apropie Moldova de UE, trebuie doar ca această ţară să folosească această șansă”, a precizat  Michalko. Șeful delegaţiei UE în Republica Moldova a menţionat că principalul mesaj pe care a ţinut să-l transmită politicienilor moldoveni este necesitatea de a continua procesul de reforme, pentru că de acest lucru depinde progresul relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova. Printre prioritățile mandatului ambasadorului Peter Michalko se află și situaţia societăţii civile şi cea din mass-media, precum şi reglementarea conflictului transnistrean, acesta din urmă fiind și cel mai greu obiectiv.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă