8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUE apără din nou interesele Rusiei în fața SUA

UE apără din nou interesele Rusiei în fața SUA

Uniunea Europeană încearcă să domolească elanul SUA de a adopta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Motivul: marile puteri europene, în special Germania, ar putea pierde accesul la petrolul și gazele din Rusia.   

Uniunea Europeană a solicitat imperativ Statelor Unite ale Americii să se coordoneze cu partenerii din G7 (țările cele mai puternic industrializate) în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, din moment ce Congresul SUA se pregătește să voteze extinderea pachetului de măsuri. Camera Reprezentanţilor şi Senatul de la Washington au căzut de acord asupra unei legi pe această temă, motiv pentru care Bruxelles-ul atrage atenţia asupra unor posibile „consecinţe nedorite, la scară largă şi fără discernământ“.

„Apreciem în mod deosebit unitatea ce predomină între partenerii internaţionali în abordarea noastră faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina şi sancţiunile ulterioare. Această unitate este garan-ţia eficienţei şi a credibilităţii măsurilor noastre“, precizează un comunicat al Comisiei Europene.
Oficialii de la Bruxelles, însă, apreciază că „proiectul de lege privind sancţiunile împotriva Rusiei şi Iranului a fost întocmit în primul rând din considerente interne“. „Suntem îngrijoraţi că măsurile discutate în Congresul SUA ar putea avea consecinţe neintenţionate, nu numai în ceea ce priveşte unitatea transatlantică/G7, ci şi asupra intereselor economice şi de securitate ale UE. Acest impact ar putea fi la scară largă, inclusiv privind eforturile de diversificare a surselor de energie“, adaugă CE.

Referitor la acordul -semnat cu Rusia pentru încetarea conflictului din Ucraina, Comisia Europeană consideră că „este -important ca orice măsuri noi să fie coordonate între partenerii internaţionali pentru a menţine unitatea în ceea ce priveşte sancţiunile, care a stat la baza eforturilor de punere integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk“.

Tensiuni economice

Germania și SUA s-au angajat deja într-un veritabil război economic, deocamdată la nivel declarativ. Berlinul a amenințat Washingtonul cu represalii, dacă americanii vor sancţiona companiile germane implicate în construcţia unei noi conducte pentru gaze ruseşti în zona Mării Baltice (Nord Stream 2). Diplomaţii europeni se tem că un eventual conflict Germania-SUA ar îngreuna eforturile Bruxelles-ului de a obține consens în negocierile asupra proiectului. 

„Sancţiunile sunt eficiente atunci când sunt coordonate, aşa cum se întâmplă în prezent. Prin coordonare suntem capabili să evităm surprize, să gestionăm impactul potenţial asupra propriilor operatori economici. Măsurile unilaterale ar submina acest lucru. Prin urmare, solicităm Congresului, autorităţilor din SUA să se angajeze în discuţii cu partenerii, inclusiv cu UE, pentru a asigura coordonarea şi pentru a evita orice consecinţe neintenţionate ale măsurilor discutate“, precizează CE. 

Proiectul de lege referitor la noile sancțiuni împotriva Rusiei, dar și a Iranului și Coreii de Nord va ajunge pe biroul preşedintelui Donald Trump până la finele acestei veri. Liderul de la Casa Albă și-a arătat deja disponibilitatea de a-l promova. 

În afară de măsurile punitive la adresa Rusiei pentru interferenţa în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi agresiunea militară din Ucraina, proiectul de lege va conferi Congresului dreptul de a schimba deciziile Administraţiei Donald Trump în cazul în care oficiali de la Washington ar încerca să reducă sancţiunile sau să le pună capăt. 

„Noua legislaţie se va asigura că atât partidele majoritare, cât şi cele care se află în minoritate vor putea să-şi exercite rolul de supraveghere în ceea ce priveşte punerea în aplicare a sancţiunilor de către Administraţie“, a declarat democratul Steny Hoyer, membru în Camera Reprezentanţilor.  

Lupta pe resurse

Planul SUA de a impune noi sancţiuni împotriva Rusiei este văzut de reprezentanții industriei petrolului şi gazelor din -Europa drept o încercare evidentă de promovare a intereselor economice americane, scrie Handelsblatt. O astfel de strategie ar putea restricţiona accesul Germaniei la principala sa sursă de energie: petrolul şi gazele ruseşti. Este unul dintre puţinele subiecte asupra cărora cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump au căzut de acord. Chiar şi preşedintele american se opune proiectului de lege care ar introduce măsuri punitive în cazul proiectelor energetice ruse.

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă