UE, divizată, se teme de o „criză umanitară“

de Gabriela Anghel , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 10:23, 25 februarie 2016
UE, divizată, se teme de o „criză umanitară“

Statele din Balcani blochează tot mai mult trecerea migranţilor, în timp ce autorităţile franceze se pregătesc de evacuarea „junglei“ migranţilor din orașul – port Calais, din nordul Franței.

Migranţii care au campat lângă Calais, un bidonville cunoscut drept „jungla“, au aşteptat cu înfrigurare decizia tribunalului din Lille care să ­permită statului francez să procedeze la evacuarea taberei. Decizia a pus în gardă Belgia, al cărui guvern a decis resta­bilirea controalelor la fron­tiere.

Belgienii nu vor să găzduiască o „junglă“ copiată după cea franceză. Ministrul de Interne, Jan Jambon, a precizat că „am informat Comisia Europeană că temporar ne vom abate de la Schengen“. Concret, autorităţile belgiene restabilesc controalele frontaliere pentru a face faţă afluxului de migranţi care vor părăsi Calais şi deja între 250 şi 290 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe granițe şi au fost puse în practică de ieri controale sistematice. Dispozitivul va persista „câtă vreme este necesar“. Teama puterilor publice belgiene este de a vedea instalarea pe teritoriul lor de tabere similare celei de la Calais, prezenţa refugiaţilor putând perturba activitatea porturilor locale. „Trebuie să evităm orice impact economic pe coastă şi în portul Zeebrugge“, a precizat Jan Jambon, adăugând că „am interceptat deja 32 de persoane, dar numărul migranţilor potenţiali este estimat la mii“.

Prefectura din Pas-de-Calais precizează că a intensificat eforturile pentru a convinge migranţii că dispune de soluţii mai bune de a-i găzdui decât cele din tabăra din Lande, „care în nici un caz nu poate fi un proiect de viaţă“. Din septembrie, statul a înmulţit deschiderea de centre de adăpost şi orientare (CAO) unde în prezent sunt 2.700 de migranţi, veniţi în special din „junglă“. Dar asociaţiile migranţilor susţin că „soluţiile nu sunt adaptate la nevoile lor“ şi consideră ordinul de evacuare a „junglei“, „o violare a drepturilor fundamentale ale migranţilor“.

Statul doreşte reducerea populaţiei „junglei“ la 2.000 de persoane faţă de cele 3.700 în prezent. Autorităţile declară că vor aplica „cu umanitate“ protecţia persoanelor care în prezent „sunt într-o situaţie de pericol şi deci trebuie scoase din acest noroi. Aţi văzut aceste imagini, nedemne pentru un stat ca al nostru“,  a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Luni, el a încercat să temporizeze această evacuare calificată „de punere la adăpost“.

Despre frontiere, fără Grecia

Peste 5.000 de refugiaţi sunt blocaţi în Grecia şi înăsprirea controalelor la frontiere pe ruta Balcanilor a agravat diviziunile europene asupra crizei migraţiei. Într-un comunicat comun, comisarul european însărcinat cu problema migratorie, Dimitris Avramopoulos şi ministrul olandez care gestionează dosarul, Klaas Dijkhoff, a cărui ţară exercită preşedinţia prin rotaţie a UE, s-au declarat „îngrijoraţi“ de situaţia din Balcani, evocând o posibilă „criză umanitară“.

Guvernul grec, care gestionează de urgenţă de duminică blocajul miilor de exilaţi până la autorizarea de a-şi continua periplul lor în Europa, a protestat la rândul său faţă de Viena, cât şi faţă de UE contra absenţei coordonării europene în gestionarea acestor fluxuri migratorii. Premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat „nemulţumirea“ faţă de omologul său olandez, Mark Rutte, şi a denunţat ţinerea în Austria a unei reuniuni asupra securităţii şi gestionării frontierelor, prevăzută pentru miercuri 24 februarie. Summitul a reunit miniştrii de Interne şi de Externe din Albania, Bulgaria, Bosnia, Kosovo, Croaţia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. Grecia nu a fost invitată şi a apreciat iniţiativa „unilaterală şi inamicală“ pentru că vizează, în absenţa ei, să ia „decizii privind direct frontierele sale“. Guvernul austriac a respins criticile.

Efect de domino

Peste 5.000 de migranţi se află blocaţi de duminică la frontiera greco-macedoneană, Macedonia, care nu este membră a UE, barând trecerea afganilor. De asemenea, a cerut refugiaţilor autorizaţi să treacă, sirieni şi irakieni, să dispună de acte de identitate în plus de documentul de trecere eliberat în centrele de triere şi înregistrare. Rămân confuze motivele şi modalităţile exacte ale acestei înăspriri, care a antrenat deja un efect de domino, cu trimiterea în Macedonia de migranţi respinşi de Croaţia. Potrivit unei surse din poliţia croată, aceşti refugiaţi nu îndeplineau „criteriile cerute“. Iar un purtător de cuvânt al poliţiei austriece, la extremitatea rutei Balcanilor, a explicat că ţara sa respinge migranţii ale căror „declaraţii sunt contradictorii“ şi/sau ale căror „identităţi nu pot fi stabilite“. Absenţa actelor de identitate sau prezentarea de documente false constituie un motiv de respingere. Ministrul grec pentru Politica migratorie, Iannis Mouzalas, a precizat că „noile frâne“ au fost decise în comun la reuniunea din Zagreb, din 18 februarie, a celor cinci ţări care figurează pe itinerarul Balcanilor.

Din ianuarie, peste 102.000 de persoane au debarcat în Grecia şi în timp ce la summitul european de săptămâna trecută s-a convenit asupra necesităţii unui răspuns „comun“ al Uniunii la criza migratorie, premierii celor cinci ţări au luat decizii diferite. Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, s-a declarat îngrijorat de noutăţile privind o închidere crescândă a frontierelor europene de-a lungul rutei Balcanilor, ceea ce va crea haos şi confuzie şi nicidecum oprirea fluxurilor. 

 

Peste 102.000 de migranţi şi refugiaţi au mai sosit din ­ianuarie pe insulele greceşti, provenind dinspre coastele turcești, potrivit Orga­nizaţiei Interna­ţionale ­pentru Migra­ţii.

Comentarii

 • Negru Vasilica

  07 martie 2016 20:23

  Usor de castigat! Esti dornic sa castigi mai multi bani? Iti doresti chiar independenta financiara? Alatura-te acum echipei noastre si invata pas cu pas procedura simpla prin care poti ajunge la castiguri chiar si din prima luna, fara sa fie nevoie sa recrutezi oameni in retele, fara multe batai de cap! Trebuie doar sa ma contactezi cat mai repede la adresa mea de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Rodica

  25 februarie 2016 17:10

  In fatza neputintzei europene trebuie sa faci ceva. Oameni buni cum sa pui Turcia sa-tzi pazeasca UE? Cred ca Doamna Merkel ar trebui sa se gandesca mai mult....e compromisa cel putzin pe acest subiect. Sa ajutzi oamenii e una si sa-i bagi in casa ta e alta. Popoarele europei trebuie consultate...nu invitzi asa tot musulmanul care se omoara pe la el pe acasa in Germania. Sincer eu sunt de acord sa-i ajutam pe refugiatzi cu bani, medicamente, mancare ...doctori etc...dar nu sunt de acord sa-i primim pe teritoriul nostru sa aduca cu ei problemele lor. Merkel si Juncker vor raspunde cred pentru prostiile lor curand.

  raspunde comentariului
 • Dadi

  25 februarie 2016 9:28

  OPORTUNITATE pentru TIMPUL LIBER ! Trebuie sa ai o ora , doua libere pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa INCREDERE , CURIOZITATE si multa SERIOZITATE. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani . SUCCESUL este o stare de spirit pe care o inteleg doar cei bine INFORMATI . Vrei mai multe detalii? Solicita acum informatii la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  25 februarie 2016 8:30

  Articolul nu mentioneaza principalii artizani europeni ai crizei Germania si proasta de Merkel care s-a trezit sa-i cheme pe asa-zisii refugiati in Europa dar acum vrea sa-i repartizeze peste tot. Nemtii astia nu sunt multumiti pana cand nu o fac lata.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 6:01

  DICTAOARERA MERKEL,URMASA DICTATOARULUI HITLER, EIN REICH, EIN LAND, EIN KAMPF, . CUM A AJUNS SA EMIGREZE DIN GERMANIA DE VEST IN TIMPUL COMUNIZMULUI IN GERMANIA DE EST, SA AJUNGA CANCELARA GERMANIEI UNITE ,DUPOA CADEREA BERLINULUI ? V=ATI PUS INTREBAREA, LASCRIMILE DE CROCODILE ,VEZI DOAMNE REFUGISATI , SUNT O MASCA, O MASCARADA ASCUNSA CARE FACE PARTE DIN AGENDA 21 NWO, AA ELTEI PIRAMIDEI CARE VOR SA CONDUCA INTREAGA OMENIRE, , HEGEMONIENI AU AJUNS LA APOGEU, ,DEPOPULAREA OMENIRII, INFIERAREA ,CIPUL DIAVOLULUI, CONTROLUL MINTAL,BRAIN WASHUL MAINSTREMULUYI GLOBALIST, SI TRUPELE PARAMILITARE , BLACK WATER ACADEMICI, GLADIOS SUNT NUMAI CITEVA DINT TRUPELE PARAMILITARE NWO=ISTE.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 5:53

  adevarul despre elita nwo, teroristi globalisti,,www.youtube.comwatch?v=Pv9BfpwvxCUebc=ANyPxKooS2pP2f_4Z88PxpZbawfsfcC7nBs79ZfQA7yiQ4o5ioV7teQKRFjkRMdscU67UljttOhD02zrvYscMQTelwZJZbPU9Q

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 5:52

  ASA CUM 11 SEPTEMBER A FOST O ACTIUNE FALS FLAG, INSIDE JOB , A ELITEI NWO, ASA AU CREAT ISIS ,ISIL , FINATAT TERORISMUL INTERNATIONAL, AU CREAT HAOSUL, PANICA SI TEROAREA IN EUROPA , AU DISTRUS SUVERANITATEA STATELOR EUROPENE,PTR A PUNE SUB CONTROL MILITAR AL TRUPELOR PARAMILITARE ,ORGANIZATILOR SECRETE CETATENI CARE VOR SA CONTROLEZE CETATENI , AU ZIS CLAR HUMAN RIGHT, DAR INTERPRETAREA CODIFICATA MASONICA, DE LA B1, ASTFEL INCIT FRAIERI SI PROSTI, SCLAVI INBOBITOCITI, MANIPULATI, MINTITI SA NU INTELEAGA ADEVARUL DIN UMBRA KABALEI HEGEMONIENE NWO.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 5:42

  elita globalista si-au creat proprile armate, trupe paramilitare trupele de mercenari, la fel ca la noi deoarece nu ma incredere in oameni,www.youtube.comwatch?v=zUKlIfpKtNQ, astia sunt teroristi internationali, Elita globalista este un pericol ptr intreaga omenire.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 5:39

  TERORISTI NOSTRI DIN DECEMBRIE URMASI LOR DE LA PUTERE SUNT DE PARTEA KABALEI CRIMINALILOR TERORISTILOR INTERNATIONALI NWO, RIDETI SI ZIXCETI CE PROST ESTE OMUL. DE CE AU INCHIS SEDIUL ASOCIARIEI 21 DECEMBRIE ? INCA CU CE FORTA, CU CE DESFASURARI DE TRUPE PARAMILITARE ALE REGIMULUI FANARIOT-MAFIOT, VRETI RASPUNSUL PTR CA DE 26 DE ANI REGIMUL TERORIST INSTAURAT LA BUCURESTI, ORGANIATILE SECRTE MASONICE SIMT PERICOLUL CA SUNT INCERCUITI, PRINSI CU LATUL, IAR MAINTREMUL ROMANE ESTE CONDUS DE AFARA DE PRIETEMASI DE LA PUTERE, STAPINI ROMANIEI AMERI-CONI, ADICA NWO-ISTI .

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 5:33

  ELITA GLOBALISTA VREAU SA DISTRUGA STATELE SUVERANE ALE EUROPEI, DE FAPT CEA MAI RAMS DIN ELE, BANCILE STATELOR SUNT DEJA CONTROLATE SUB CONDUCEREA KABALEI HEGEMONIENE GLOBALISTE A ROTSCHILZILOR, SE JOACA SATANISTI LUMI CU OMENIREA , EI CRED CA VOR SCAPA DACA VOR CREA UN RAZBOII NUCLEAR,

  raspunde comentariului
 • arafora

  25 februarie 2016 2:34

  eu nu pot sa inteleg tupeul si nesimtirea grecilor...ca de obicei, nu sunt in stare sa isi faca ordine in prorpia ograda sid e vina sunt tot altii...ce vina au alte state ca ei accepta sa intre pe teritoriul lor invadatorii musulmani?si ce obligatie au alte state sa ii preia pentru ca ei nu vornu pot sa ii opreasca si sa ii trimita de unde au venit? daca sunt atat de idioti nu numai sa ii primeasca, dar sa ii mai si aduca de pe insule pe continent, sa se spele pe cap cu ei, nu sa aiba nesimtirea sa fie nemultumiti de deciziile altor state....solutii sunt, de la cea adoptata de asutraliatrimiterea imediat de unde au venit cu retinerea banilor necesari acestei operatii, pana la apararea prin orice mijloace a granitei, ca de aia e granita....e suficient adoptarea acestor masuri dure si in cateva saptamani, cand vor afla toti ca nu se mai poate trece, fluxul aproape va disparea...dar epntru asta e nevoie de politicieni ca Orban, nu jigodii tradatoare ca Merkel, Hollande, Tipras si toti politrucii de la Btuxelles si celelalte capitale europene, inclusiv Bucuresti

  raspunde comentariului
  • un roman mai prost

   25 februarie 2016 5:29

   KABALA NWO,HEGEMONIENI CARE VOR SDA DISTRTUGA OMENIREA, www.youtube.comwatch?v=6ZEUTYuCrBgebc=ANyPxKrOdzLcY1gy027_20rOvKR7KKU79bB6AXF_FvpYjeNJ_K8Tps5LIW7KeU-NEL20AQwF4dp5j9qMbFM1Uu2oOdj9tBrPjw, ALTREILEA RAZBOI MONDIAL NE PASTE DFACA PATRIOTI INTERNATIONALI NU VOR ARESTA KABALA SATGANISTA GLOBALISTA ,www.youtube.comwatch?v=zUKlIfpKtNQ

   raspunde comentariului
 • Turcul cistiga si cistiga de la transfugi de tot felul de acum 30 de ANI . Acum sa renunte la politica lor cu "barca gonflabila" ha ha ! ha!

  24 februarie 2016 22:21

  Cine crede ca turcul va renunta la politica lui cu "barci de guma " unde cistiga atit de bine ! NUMAI DACA TAURCUL VA LUA PE TRANSFUGII DIN GRECIA INAPOI IN TURCIA. Dar asta nu vrea Grecia - sa tina la respect Turcia . BABA- MERKEL TREBUIE SA RENUNTE LA VIZIUNEA CA GERMANIA VA VINDECA TOT PAMINTUL- - ASTA VROIA SI HITLER SA VINDECE TOATA LUMEA --DE CE ---NU MA I EL STIA --DE CE. Pina nu isi vor reveni nemtii cu transfugii --vor fi un magnet pentru toti mohamedanii care nu fac decit sa se imulteasca si sa stea pe valizele impachetate pentru a veni la baba-merkel. NEMTILOR ATI DISTRUS EUROPA !

  raspunde comentariului
  • un romana mai prost

   25 februarie 2016 5:47

   AGENDA 21 A ELITEI GLOBALISTE NWO. KABALA HEGEMONIANA, MAINSTREMUL INTERNATIONAL, CARE SE OCUPA DE DEZINFORMAREA , MANIPULAREA OMENIRI, CE ZICEAU LA STITI B1, LATRINA MASONICA GLOBALISTA DE FAPT CA TOT MAINTREMUL AUTOHTON.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design