15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUcrainenii din estul rusofon spun că nu mai vor "să plătească" pentru...

Ucrainenii din estul rusofon spun că nu mai vor “să plătească” pentru vestul ţării

Numeroşi ucraineni din Doneţk, centrul regiunii miniere Donbas, din estul Ucrainei, câştigă din ce în ce mai puţin şi spun că nu mai vor “să plătească” pentru regiunile din vest, relatează AFP, conform Mediafax.

“Aici, muncim pentru cei din Kiev şi din vest”, spune cu indignare Nina Aleksandrovna, în vârstă de 72 de ani, care primeşte o pensie de aproximativ 100 de dolari pe lună.

Citeşte şi: Preşedintele interimar al Ucrainei consideră separatismul un pericol real

“Preţurile cresc tot timpul în magazine”, se plânge bătrâna.

În mina de cărbune “Kalinina”, directorul Veniamin Nikolaevici, asigură că situaţia este “normală”. “Muncim la fel ca înaintea” evenimentelor recente de la Kiev, care au dus la înlăturarea regimului condus de Viktor Ianukovici, originar din estul ţării, spune directorul minei.

“Dorim doar ca economia să progreseze”, adaugă directorul, care seamănă mai degrabă cu un oficial din perioada sovietică, decât cu un “manager” modern. “Bineînţeles că oamenii îşi primesc salariile, nu sunt întârzieri”, asigură directorul minei.

Citeşte şi: UPDATE. AFP: Componenţa noului Guvern ucrainean, dezvăluită miercuri seara în Piaţa Maidan

Angajaţii minei spun însă cu totul altceva. “Nu am primit salariul săptămâna trecută. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru”, afirmă Vitali, căsătorit şi tatăl a doi copii.

Pentru a-şi putea plăti chiria – 100 de euro pentru o locuinţa de 40 de metri pătraţi situată la aproximativ 40 de kilometri de Doneţk, şi a-şi asigura traiul zilnic, lucrează şi ca taximetrist după orele de program, ceea ce îi aduce în plus 500 de euro. Soţia sa câştigă mai puţin de 150 de euro pe lună.

Situaţia este mult mai rea pentru pensionari, explică Viktor Afinogheev, care primeşte o pensie echivalentă cu 200 de euro pe lună, iar un sfert din aceşti bani sunt cheltuiţi pentru întreţinerea locuinţei de 36 de metri pătraţi din centrul oraşului.

Ucraina este în pragul falimentului dacă nu primeşte rapid un ajutor financiar. Potrivit Ministerului ucrainean interimar de Finanţe, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă