12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUcraina vrea să redevină putere nucleară. Parlamentul de la Kiev dezbate un...

Ucraina vrea să redevină putere nucleară. Parlamentul de la Kiev dezbate un proiect de lege pe acest subiect

Rada Supremă de la Kiev a înregistrat pe agenda lucrărilor un proiect de lege care prevede recăpătarea statutului de țară nucleară pentru Ucraina.

Proiectul a fost înregistrat pe 6 decembrie, informează marți site-ul Deschide.md.  Unul dintre autorii ințiativei legislative este liderul Partidului Radical al Ucrainei, Oleg Leașko.

Potrivit site-ului oficial al parlamentului de la Kiev, proiectul de lege înregistrat poartă numele „Cu privire la anularea Legii ucrainene privind aderarea Ucrainei la Tratatul de neprofilare armelor nucleare din 1 iulie 1968 și restabilirea drepturilor Ucrainei la arme nucleare”.

Ucraina urmează să denunțe și Memorandumul de la Budapesta.

După cum se știe, Ucraina a renunțat la armele nucleare în anul 1994 semnând Memorandumul de la Budapesta. Acest document stipula renunțarea de către Ucraina la armele ei nucleare, moștenite din perioada URSS. În schimb, Ucraina primea garanții de securitate a independenței sale.

Prin Memorandumul de la Budapesta, Ucraina a transferat armele nucleare rămase pe teritoriul ei către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Ce valoare au avut aceste angajamente s-a demonstrat în anul 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea – teritoriu al Ucrainei.

Nici proiectul de lege care va fi discutat la Kiev, nici mass – media nu precizează cum intenționează Ucraina să reintre în posesia unor arme nucleare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă