8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina și SUA reping oferta Rusiei privind crearea unei forțe de pace...

Ucraina și SUA reping oferta Rusiei privind crearea unei forțe de pace în Ucraina. După același scenariu, Republica Moldova a pierdut controlul asupra Transnistriei

SUA și Ucraina au informat Rusia că nu vor să lucreze pe textul propunerii ruse privind desfășurarea unei forțe de menținere a păcii sub egida ONU în estul Ucrainei, a declarat luni ambasadorul Moscovei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzea, pentru agenția de presă TASS, citată de Agerpres.

Președintele Vladimir Putin propusese ca o forță de pace înarmată, sub mandat ONU, să fie desfășurată în estul Ucrainei pentru a-i proteja pe observatorii misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează încetarea focului, cu scopul de a contribui la încetarea conflictului între trupele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști proruși.

Dar potrivit Kievului și Occidentului, separatiștii sunt susținuți de Rusia în cadrul acestui conflict soldat deja cu peste 10.000 de morți, din anul 2014 și până în prezent.

Putin declarase inițial că aceste "căști albastre" ar trebui să fie dispuse de-a lungul liniei de contact dintre forțele Guvernului de la Kiev și separatiștii proruși, dar ulterior a susținut că forța ONU ar putea fi desfășurată și în alte zone în care acționează inspectorii OSCE.

Washingtonul și Kievul doresc ca forțele de menținere a păcii să fie desfășurate de-a lungul acelor părți ale frontierei Ucrainei cu Rusia care scapă controlului autorităților ucrainene.

Vasili Nebenzea a spus că SUA și Ucraina au comunicat oficial Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU că nu doresc să lucreze pe proiectul de rezoluție elaborat de Moscova pe această temă, întrucât au prea multe obiecții față de text.

"Delegațiile americană și ucraineană au declarat după prima dezbatere asupra acestui proiect că nu sunt pregătite să lucreze pe textul rusesc pe viitor", a afirmat Nebenzea. "Ele au spus că au obiecții semnificative și că, posibil, ucrainenii ar avea o contrapropunere privind desfășurarea forței de pace în Donbas", a adăugat el.

Moscova nu și-a abandonat propriile propuneri, a specificat diplomatul rus, adăugând că Rusia își va promova în continuare inițiativa, când vor fi întrunite condițiile potrivite pentru acest lucru.

Ucraina susține un plan alternativ ce interzice orice participare a cetățenilor ruși la această forță de menținere a păcii, care ea ar dori să fie instalată de-a lungul graniței cu Rusia pe care nu o controlează, o idee respinsă de Moscova până acum.

După cum se știe, în raioanele de est ale Republicii Moldova (Transnistria) sunt dislocate forțe militare ale Rusiei, care oficial asigură separația între părțile aflate în conflict. În mod real, prezența militarilor ruși a permis ca Guvernul de la Chișinău să piardă controlul asupra Transnistriei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă