Ucraina: Schimb de prizonieri între proruși și forțele de ordine

de Avram Eliza , 20 februarie 2016 - stire actualizata la ora 17:59, 20 februarie 2016
Ucraina: Schimb de prizonieri între proruși și forțele de ordine

Autoritățile ucrainene și rebelii proruși au făcut, sâmbătă, primul schimb de prizonieri de război, de la începutul anului, în urma acordului de pace privind conflictul din estul țării, relatează AFP, conform Agerpres. 

Trei soldaţi ucraineni au făcut obiectul unui schimb cu cinci combatanţi rebeli şi un preot ortodox pe un drum, în plin câmp, în apropiere de localitatea Mariinka, la 25 km nord-vest de fieful rebelilor Doneţk. 

Serviciile de securitatea ucrainene (SBU) au anunţat ulterior că un alt soldat ucrainean, capturat de rebeli în august 2015, a fost şi el eliberat sâmbătă. 

Este primul schimb de prizonieri între cele două părţi după o pauză de aproape patru luni. 

Potrivit autorităţilor ucrainene, 134 de persoane continuă să rămână în captivitate în rândul rebelilor. 

La rândul ei, responsabila pentru drepturile omului din Republica autoproclamată Doneţk, Daria Morozova, afirmă că partea ucraineană are peste 1.000 de prizonieri. 

Cealaltă republică rebelă, cea de la Lugansk, susţine şi ea că peste 1.000 dintre cetăţenii săi sunt prizonieri de război.

Eliberarea tuturor prizonierilor de război este una dintre clauzele acordurilor de pace de la Minsk, semnate în urmă cu un an în urma medierii franco-germane. 

"Un schimb toată lumea pentru toată lumea este pentru moment imposibil", a declarat sâmbătă Daria Morozova, adăugând că negocierile în acest sens progresează "dificil".

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design