19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina, Rusia, Germania şi Franţa vor o reuniune până pe 5 iulie

Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa vor o reuniune până pe 5 iulie

Miniştrii de Externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au îndemnat miercuri, la sfârşitul unei întâlniri la Berlin, la organizarea unei reuniuni a grupului de contact până sâmbătă, 5 iulie, pentru a încerca să calmeze situaţia din Ucraina, transmite Mediafax.

Pavlo Klimkin, Serghei Lavrov, Frank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius au declarat într-un comunicat "că cer organizarea unei reuniuni a grupului de contact până la 5 iulie, cu scopul de a ajunge la un acord reciproc şi necondiţionat privind o încetare a focului durabilă" în estul Ucrainei.

Acest grup de contact este format din Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Armistiţiul privind încetarea focului trebuie să fie supervizat de misiunea specială a OSCE în Ucraina, în conformitate cu mandatul său", au afirmat cei patru miniştri. "Miniştrii sunt de acord să ia toate măsurile necesare şi să folosească influenţa lor asupra părţilor implicate, pentru a îndeplini acest obiectiv", au adăugat ei, subliniind "importanţa eliberării rapide a tuturor ostaticilor".

Cei patru oficiali au convenit, de asemenea, că posturile vamale de la frontiera cu Rusia trebuie să revină sub controlul Kievului, mai arată sursa citată.

Ei au salutat faptul că Rusia s-a declarat dispusă să permită serviciilor de frontieră ucrainene să intre pe teritoriul rus pentru a ajunge la posturile Gukovo şi Doneţk, în cazul unui armistiţiu de încetare a focului.

"Cred că este un prim pas şi un pas important în direcţia unei încetări a focului bilaterale", a comentat Steinmeier într-o conferinţă de presă, după reuniune.

Operaţiunea "antiteroristă" contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei a fost reluată marţi dimineaţa, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să prelungească armistiţiul de încetare a focului.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă