13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurneul asiatic al preşedintelui SUA va defini ce rol vrea să joace...

Turneul asiatic al preşedintelui SUA va defini ce rol vrea să joace America în regiune

Preşedintele Donald Trump a început în week-end un lung şi delicat turneu în Asia, un maraton diplomatic ce se vrea un gaj al angajării americane în regiune.

Slăbit în plan intern în SUA, Donald Trump a început un turneu în Asia dominat de ameninţarea nucleară nord-coreeană după luni de zile de schimburi verbale supralicitante între Washington şi Phenian. După o scurtă escală în Hawaii, vineri, liderul american s-a întâlnit duminică cu „amicul” Shinzo Abe, premierul nipon, pentru o nouă partidă de golf, după cea din februarie, din Florida, şi a avut întrevederi vizând reafirmarea solidităţii alianţei între cele două ţări.

Turneul prevede vizitarea a cinci ţări – Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine – şi va susţine două discursuri, din care unul foarte aşteptat asupra Coreii de Nord, la Seul, la 8 noiembrie. Trei zile mai târziu, în Vietnam, Trump va lua din nou cuvântul la summitul APEC (Cooperare Economică pentru Asia-Pacific), în prezenţa şefilor de stat şi de guvern din 21 de state membre ale acestui for economic regional, între care preşedintele rus Vladimir Putin şi cel chinez, Xi Jinping.

În finalul turneului, miliardarul republican va participa, la Manilla, la un al doilea summit regional, ASEAN (Asociaţia naţiunilor din Asia de Sud-Est). În cursul acestei deplasări în regiune, după alegerea sa la Casa Albă, Trump are în program numeroase întrevederi tete-a-tete, printre care cu puternicul său omolog chinez, Xi Jinping, dar şi cu controversatul lider filipinez, Rodrigo Duterte. Turneul său se anunţă delicat, aliaţii SUA din regiune aşteptând de la el un semnal clar pentru a şti dacă intenţionează să poziţioneze America durabil în regiune.

Îngrijorarea aliaţilor

Care sunt adevăratele intenţii ale lui Trump în Asia? Voinţa afişată de candidatul Trump în campania prezidenţială de a redefini alianţele istorice ale Statelor Unite în lume a creat un sentiment de incertitudine.

Declaraţiile sale potrivit cărora Japonia şi Coreea de Sud ar trebui să-şi asigure propria apărare faţă de Coreea de Nord au provocat o adevărată criză de încredere. Iar reacţiile sale la provocările nord-coreene nu au fost de natură să atenueze tensiunile suscitate de programul nuclear şi balistic al Phenianului. Testele nucleare şi tirurile repetate cu rachete ale liderului nord-coreean, Kim Jong-un vor fi un subiect major al vizitei lui Trump. Responsabilii americani au subliniat că scopul va fi creşterea susţinerii internaţionale la eforturile vizând privarea Coreii de Nord de resurse, pentru a o forţa să abandoneze armele nucleare. Trump a avertizat  că „va distruge total” Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite.

La Seul, în discursul rostit în faţa parlamentarilor sud-coreeni, Donald Trump va „chema comunitatea internaţională să rămână unită pentru maximalizarea presiunii asupra Phenianului”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Ajuns în China, Trump va face maximum pentru a-l convinge pe Xi Jinping să decidă noi sancţiuni contra turbulentului său aliat.

Axa economică

Terenul este minat şi în plan economic şi comercial, a doua mare axă a acestui turneu asiatic al preşedintelui. Decizia abruptă a lui Trump, la trei zile după ce a preluat mandatul, de a scoate SUA din Tratatul transpacific (TTP), un acord comercial între 12 naţiuni (40% din economia mondială)  încheiat în mandatul lui Barack Obama, a fost perceput de statele din regiune ca un abandon.

TTP era văzut de apărătorii lui ca o indispensabilă contrapondere la influenţa crescândă a Chinei. În timp ce Trump doreşte încheierea la faţa locului de tratate bilaterale, ţările membre TTP se organizează între ele şi China se poziţionează ca o alternativă la America.

Relaţii chino-americane

Potrivit agenţiei Bloomberg, Donald Trump a luat cu sine peste 40 de societăţi. O premieră: nici un preşedinte american de după Ronald Reagan nu a venit în China cu atâtea întreprinderi, precizează William Zarit, preşedintele Amcham China, camera de comerţ americană în China.

Se vor semna contracte, obiectivul fiind deschiderea pieţelor pentru firmele americane în China şi reducerea enormului deficit comercial (347 miliarde dolari în 2016) înregistrat de Washington faţă de Beijing.

Highlight

Aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje în SUA, mulţi se întreabă dacă preşedintele septuagenar va fi acaparat de ancheta privind influenţa Rusiei în campania electorală, care s-a accelerat în mod spectaculos la Washington.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă