13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurcia și-a deschis o uriașă bază militară în Africa

Turcia și-a deschis o uriașă bază militară în Africa

Turcia a inaugurat sâmbătă la Mogadiscio, capitala Somaliei, o bază militară pe care presa de la Ankara o descrie ca fiind cea mai mare bază a acestei țări din străinătate, transmite EFE citată de Agerpres.

Ceremonia de inaugurare a fost prezidată de premierul somalez, Hassan Ali Khaire, și de șeful statului major turc, generalul Hulusi Akar, aflat în vizită în această țară africană.

"Această bază militară va servi la constituirea unei armate puternice, capabilă să apere patria. Totodată, aici va fi oferită pregătire pentru creșterea capacității armatei în lupta cu terorismul", a spus oficialul somalez. 

Canalul turc NTV a precizat că baza va găzdui 200 de soldați turci, care vor efectua misiuni de antrenament pentru colegii somalezi, iar ziarul turc Sabah arată că este vorba "de cea mai mare bază a Turciei din străinătate".

În prezent, Turcia dispune de baze în Qatar și în apropiere de Mosul, în nordul Irakului.

AFP notează că, din octombrie 2018, este prevăzută retragerea progresivă a soldaților din forța Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), în timp ce există încă numeroase temeri față de capacitatea armatei somaleze de a se confrunta, de una singură, cu islamiștii shebab afiliați Al-Qaida.

Circa 1.500 de soldați somalezi vor putea fi pregătiți, în fiecare stagiu, la această bază situată în apropierea aeroportului din Mogadiscio, ceea ce o face cel mai important centru de antrenament militar străin din țară.

Milițiile shebab vor să doboare fragilul guvern central somalez. Ele au fost alungate din capitala acestei țări și au pierdut apoi principalele lor bastioane. Dar controlează încă vaste zone rurale de unde conduc operațiuni de gherilă și atentate sinucigașe, în capitală sau contra unor baze militare, somaleze sau străine.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă