20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrump i-a făcut cadou lui Putin petrolul din Siria, prin kurzi. Trocul...

Trump i-a făcut cadou lui Putin petrolul din Siria, prin kurzi. Trocul dintre SUA și Rusia în Orientul Mijlociu a favorizat Rosneft

O înțelegere între Washington și Moscova a făcut posibilă cedarea regiunii petroliere Kirkuk, Irak, aflată sub controlul kurzilor, pentru regiunea petrolieră Raqqa, Siria. Numai că în ambele regiuni, gestionarul va fi compania rusească Rosneft.

În vremea mandatului lui Obama, serviciile secrete au dezvăluit o înțelegere între americani și ruși privind controlul regiunilor petroliere din Siria și Irak, aflate sub controlul ISIS.

Conform înțelegerii, odată respinși jihadiștii ISIS, regiunile petroliere cucerite de YPG, forțele kurde susținute de americani, rămâneau în gestiunea acestora. Iar Rusia putea să sprijine regimul criminal al lui Bashar al-Assad pentru imensul câmp gazeifer din Mediterana, de-a lungul coastei siriene. Administrația Trump a respectat „înțelegerea strategică”, însă rușii s-au folosit de aliații iranieni, care au înarmat miliții șiite, și i-au alungat pe kurzii care îi dăduseră afară din Kirkuk, Irak, pe luptătorii ISIS.

„Prețul” pentru care SUA nu au intervenit în sprijinul aliaților kurzi pentru a păstra regiunea Kirkuk, unde se desfășurase și un referendum pentru independență, a fost că rușii au promis că vor lăsa Raqqa, Siria, kurzilor YPG. În acest sens, rușii din Siria n-au sprijnit trupele șiite pro-Assad, aflate la doar șase kilometri distanță, să intre în Raqqa, lăsându-i pe kurzi să cucerească, la 22 octombrie, provincia Deir ez-Zor, cu cel mai mare câmp petrolifer din Siria, Al-Oman, pe malul estic al Eufratului. Jihadiștii ISIS pompau 10.000 de barili pe zi. La adevărata capacitate, câmpul poate fi exploatat cu 120.000 de barili pe zi.

Pierderea kurzilor este mare, pentru că petrolul din Kirkuk le aducea un venit substanțial, pompând 600.000 de barili pe zi, pe care-l exportau la diverși beneficiari, printr-o conductă ce trecea prin Turcia, ajungând la Marea Mediterană.

   Rosneft stăpânește 60% din infrastructura petrolieră

Ceea ce părea a fi „o compensație” pentru implicarea kurzilor în lupta împotriva ISIS, se dovedește a fi o afacere pentru Moscova și o pagubă pentru Washington. În timp ce Bagdadul se simțea îndreptățit să exploateze câmpul petrolifer din Kirkuk, cerând companiei britanice BP să se implice de urgență, rușii au ocupat infrastructura, anunțând că Rosneft are contract cu Guvernul Regional al Kurdistanului și au investit deja în exploatare milioane de dolari, iar „divergențele” dintre kurzii care au părăsit regiunea și oficialii irakieni trebuie rezolvate între ei.

Rosneft a preluat, astfel, și 60% din oleoductul ce trece prin Turcia. Marți dimineață, forțele irakiene au atacat o porțiune de la frontiera cu Turcia, Rabiaa, pe unde trece oleoductul pentru exportul petrolului din fostul Kurdistan irakian, însă Bagdadul a negat această acțiune.

Obiectivul SUA în Orientul Mijlociu se pare că a fost limitat doar la stoparea influenței regimului de la Teheran în zonă, o influență pe care n-o dorește nici Moscova. Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a ajuns la Bagdad, pentru a-l convinge pe premierul Haider al-Abadi să trimită acasă grupările paramilitare șiite trimise de Iran, dacă mai vrea susținere militară din partea SUA. În prealabil, Tillerson și Abadi s-au întâlnit și în capitala Arabiei Saudite, Riad, unde oficiali saudiți s-au arătat interesați de a investi în Irak. Dar cu aceeași condiție, să dispară milițiile sponsorizate de Iran.

În Siria, Damascul revendică petrolul din Deir ez-Zor, dar, din nou, Rosneft este prezentă, negociind direct cu forțele kurde. Când provincia se afla sub controlul ISIS, Damascul cooperase foarte bine cu organizația teroristă pentru valorificarea petrolului exploatat. Tot via Turcia. Din toți „jucătorii” prezenți pe fronturile din Irak și Siria, doar Rusia și-a impus compania Rosneft pentru exploatarea petrolului din zonele disputate, deși, conform înțelegerii Putin-Obama, acestea urmau să fie gestionate de americani, via kurzi.

 

 

Donald Trump a fost prea prietenos cu Vladimir Putin                                                                                   foto ap

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă