7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTheresa May, despre folosirea de arme chimice într-o provinicie siriană: Este foarte...

Theresa May, despre folosirea de arme chimice într-o provinicie siriană: Este foarte probabil ca atacul să fi fost comis de regimul al-Assad, singurul capabil să comită un astfel de atac

Premierul britanic Theresa May a declarat, joi, că Marea Britanie consideră regimul președintelui Bashar al-Assad responsabil pentru atacul chimic care a avut loc săptămâna trecută, în provincia siriană Idlib, deși Damascul respinge acuzațiile comunității internaționale, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Credem că este foarte probabil ca atacul să fi fost comis de regimul Assad. În afară de orice altceva, credem că doar regimul sirian ar putea fi capabil să comită un astfel de atac'', a afirmat May, într-o intervenție televizată.

Delegația britanică din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a precizat, joi, că probe prelevate de la locul atacului chimic indică faptul că a fost folosit gaz sarin.

Într-un interviu acordat în exclusivitate AFP, președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că presupusul atac chimic asupra unui oraș din nord-vestul Siriei controlat de insurgenți a fost „100% fabricat” și a servit drept pretext pentru a justifica loviturile aeriene americane împotriva armatei siriene.

„Pentru noi, aceasta a fost <<fabricat>> 100% (…) Impresia noastră este că Occidentul — mai ales SUA — este complice al teroriștilor și că a pus în scenă toată această poveste pentru a servi drept pretext la atacul” american din 7 aprilie împotriva unei baze aeriene siriene, a afirmat Assad, în primul său interviu după presupusul atac chimic asupra orașului Khan Sheykun și după represaliile americane.

El a spus că nu va accepta decât o anchetă „imparțială” cu privire la acest presupus atac chimic.

„Vom conlucra (cu rușii) în vederea unei anchete internaționale, însă aceasta trebuie să fie imparțială. Nu ne putem permite o anchetă decât în cazul în care aceasta va fi imparțială și asigurându-ne că țări imparțiale vor lua parte la ea, pentru a avea certitudinea că aceasta nu va fi folosită în scopuri politice”, a adăugat Bashar al-Assad.

Președintele sirian a adăugat că regimul său nu deține arme chimice. „Nu deținem arme chimice (…). În urmă cu mai mulți ani, în 2013, am renunțat la tot arsenalul nostru. Și chiar dacă am deține asemenea arme, nu le-am folosi niciodată”, a menționat liderul de la Damasc.

SUA au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Shayrat, ca răspuns la presupusul atac chimic imputat de Occident regimului de la Damasc și soldat cu cel puțin 87 de morți, printre care 30 de copii și 20 de femei. Iranul și Rusia au condamnat bombardamentele lansate de SUA împotriva bazei Shayrat, în timp ce aliații SUA, între care Marea Britanie, Australia și Arabia Saudită, și-au exprimat sprijinul pentru acțiunea militară americană.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă