15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTensiunile cresc înaintea prezidenţialelor din Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, reţinut la Moscova

Tensiunile cresc înaintea prezidenţialelor din Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, reţinut la Moscova

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost reţinut de poliţie vineri la ieşirea din imobilul său din Moscova, în timp ce se îndrepta la un miting de campanie în provincie, a anunţat el într-o postare pe Twitter, potrivit AFP.

"M-au reţinut în holul imobilului. M-au luat pentru câteva 'explicaţii'", a scris Navalnîi pe contul său de Twitter.

Potrivit purtătorului de cuvânt al opozantului, Kira Iarmâş, Aleksei Navalnîi, care intenţionează să concureze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, urma să ia trenul pentru a merge la un miting de campanie, ce fusese autorizat de autorităţi la Nijni Novgorod, 400 km est de Moscova.

"Bătrânul Putin într-adevăr nu vrea ca eu să ajung la miting la Nijni Novgorod. Abia ieşisem (din apartament) să merg la gară şi m-au reţinut la intrarea în bloc. Ca în filme, opreşte o maşină şi din ea coboară poliţia", adaugă el într-o postare pe Instagram, ataşând la mesaj o înregistrare video în care se văd poliţişti care îi cer "să-i însoţească pentru o discuţie", potrivit postului de televiziune independent rus Dojdi.

Este prima dată când opozantul a fost arestat de la sfârşitul detenţiei sale administrative din iunie.

"Kremlinul consideră întâlnirile mele cu alegătorii drept o ameninţare uriaşă şi chiar ca o insultă", a scris Navalnîi pe Twitter.

Mâna dreaptă a acestuia, Leonid Volkov, a indicat la rândul său că a fost reţinut la Nijni Novgorod şi că se află la o secţie de poliţie împreună cu avocatul său.

Navalnîi a executat două sentinţe administrative în acest an pentru organizarea unor manifestaţii de amploare anticorupţie în întreaga Rusie, la sfârşitul lunii martie şi mijlocul lunii iunie, interzise de autorităţi.

El a fost ţinta a numeroase atacuri, inclusiv cu un dezinfectant de culoare verde în ochi, care a necesitat tratament oftalmologic în Spania, dar şi a mai multor urmăriri penale care, potrivit susţinătorilor săi, au ca scop să-l împiedice să participe la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Viitorul său politic rămâne neclar, întrucât Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate să se prezinte împotriva lui Vladimir Putin în martie 2018 din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă