12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSurse: Rusia ar fi trimis trupe militare în Egipt, la granița cu...

Surse: Rusia ar fi trimis trupe militare în Egipt, la granița cu Libia. Ministrul rus al Apărării: Nu există unități de forțe speciale ruse la Sidi Barrani

Rusia ar fi început să desfășoare, în ultimele zile, forțe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropiere de granița cu Libia, afirmă surse americane și egiptene, dar și diplomați, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.15: Ministerul rus al Apărării a afirmat, marți, că nu are forțe speciale în Egipt. 

"Nu există unități de forțe speciale ruse la Sidi Barrani", a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, într-un comunicat citat de Interfax.

Oficiali americani afirmă că o astfel de decizie a Rusiei ar putea face parte din încercarea de a-l sprijini pe comandantul militar libian Khalifa Haftar, care a suferit o înfrângere într-un atac al Brigăzilor de Apărare a Benghazi-ului (BDB) asupra unor porturi petroliere controlate de forțele sale. Aceștia au mai adăugat, sub protecția anonimatului, că SUA au observat aparente trupe speciale și drone ale Rusiei la Sidi Barrani, la aproximativ 100 de km de granița dintre Egipt și Libia.

Surse din cadrul forțelor de securitate egiptene au oferite mai multe detalii, vorbind despre o unitate de 22 membri a forțelor speciale ruse, însă au refuzat să discute misiunea acesteia. Sursele citate au adăugat că Rusia a folosit de asemenea, la începutul lunii februarie, o altă bază egipteană, mai spre est, la Mersa Matruh.

Ministerul rus al Apărării rus nu a avut nicio reacție cu privire la aceste informații, iar Egiptul neagă prezența oricărui contingent rus pe teritoriul său. "Nu există niciun soldat străin pe teritoriul egiptean. Este o chestiune de suveranitate", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Rifai.

Mohamed Manfour, comandant al bazei aeriene Benina din apropiere Benghazi, a negat că Armata Națională Libiană (LNA) a lui Haftar a primit asistență militară de la statul rus sau de la contractori militari ruși și a spus că nu există forțe sau baze rusești în estul Libiei.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă