20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie ar urma să declanșeze Brexitul în 29 martie. Londra pregătește...

Marea Britanie ar urma să declanșeze Brexitul în 29 martie. Londra pregătește un nou tip de parteneriat cu UE

UPDATE 16,10: Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va invoca, la data de 29 martie, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a anunțat purtătorul de cuvânt al Downing Street, citat de Reuters.

În acest mod se va declanșa oficial procesul de ieşire a ţării din Uniunea Europeană.


Premierul Marii Britanii, Theresa May, ar urma să adreseze o scrisoare Uniunii Europene, în 29 martie, prin care va anunța retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, potrivit unor surse din UE, citate de Reuters, citat de Agerpres.

Londra va declanșa Brexitul la 29 martie, relatează și France Presse, care citează un purtător de cuvânt al Downing Street.


Citește și:  Brexit înfierbântă Scoția și Irlanda de Nord. Londra folosește NATO să-i potolească pe secesioniști 

Scoția și Irlanda de Nord au anunțat oraganizarea de referendumuri pentru independență, însă NATO le atrage atenția că Marea Britanie va rămâne în Alianță, dar altele, nu.


„În iunie, poporul britanic a luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană. Miercurea viitoare, executivul va îndeplini această decizie şi va începe în mod oficial procesul de declanşare a articolului 50”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis.

De asemenea, ministrul britanic a explicat că „suntem la marginea celor mai importante negocieri ale unei generaţii”. „Guvernul este clar cu privire la scopurile sale: un acord care funcţionează pentru fiecare naţiune şi regiune din Marea Britanie, dar şi pentru întreaga Europă – un parteneriat nou şi pozitiv între Regatul Unit şi numeroşii noştri prieteni şi aliaţi din Uniunea Europeană”, a precizat David Davis

Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă