23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSupraviețuitori ai Holocaustului: Riscul de antisemitism încă există în Germania

Supraviețuitori ai Holocaustului: Riscul de antisemitism încă există în Germania

Supraviețuitori ai Holocaustului și reprezentanți ai comunității evreiești au vorbit, duminică, despre riscul de reapariție a rasismului și antisemitismului în Germania, cu ocazia celebrării a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Dachau, din Germania, transmite DPA, informează Mediafax.

“Când văd cum unii cetățeni instigă sentimentele împotriva refugiaților sau cât de disprețuitor se vorbește despre evrei, stau și mă întreb despre cât de ancorată în mintea oamenilor este cu adevărat ideea măreață a demnității umane”, a declarat președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania,Josef Schuster, în prezența cancelarului Angela Merkel.

Președintele Comunității de la Lagărul Dachau, Max Mannheimer, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea. “Din această comemorare istorică trebuie să apară și conștiința responsabilității”, a spus Mannheimer.

Charlotte Knobloch, președinta Comunității Evreiești din Munchen și Bavaria Superioară, a făcut apel la germani să nu tragă linie deasupra trecutului lor nazist.

“Pledez ca poporul nostru de astăzi să nu considere istoria o povară, ci o oportunitate pentru o înțelegere mai profundă, o motivație pentru maturitate, adevăr și umanitate”, a spus ea.

În cursul acestui an, care marchează șapte decenii de la sfârșitul regimului nazist, este pentru prima dată când cancelarul german Angela Merkel participă la o ceremonie într-un fost lagăr de concentrare, notează AFP.

Din cauza vârstei înaintate a supraviețuitorilor, este de asemenea una dintre ultimele ocazii pentru Angela Merkel, în calitate de reprezentant al guvernului german, și martorii încă în viață să se reunească în acest loc al memoriei.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă