SUA suspectează ca detașamente întregi de menținere a păcii se fac vinovate de abuzuri sexuale

de Mihai Diac , 04 martie 2016 - stire actualizata la ora 21:17, 04 martie 2016
ONU

Statele Unite ale Americii discută cu partenerii lor din Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu un proiect de rezoluţie care prevede repatrierea de contingente întregi de Căşti Albastre (membrii misiunilor ONU de menţinere a păcii) suspectate de abuzuri sexuale, potrivit unor oficiali americani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceasta ar fi prima rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU consacrată acestei probleme recurente apărută în misiunile de menţinere a păcii ale ONU, în special în Republica Centrafricană şi în Republica Democratică Congo (RDC). 

Rezoluţia va permite evacuarea misiunilor din ţările în care soldaţii 'comit cu regularitate' astfel de abuzuri sau care nu arată nicio intenţie de a-şi sancţiona soldaţii. 

Este vorba despre 'utilizarea ameninţării repatrierii ca mijloc de presiune' pentru a obliga ţările care contribuie cu trupe să ia măsuri, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului. 

De fapt, acestor ţări le revine sarcina, şi nu ONU, să investigheze şi să pedepsească autorii unor astfel de abuzuri, însă ele o fac cu reticenţă. 

Confruntată cu numeroase scandaluri de abuzuri şi exploatare sexuale în misiunile sale, ONU a început să ia măsuri prin repatrierea unităţilor venite din RDCongo şi Congo-Brazzaville care operează în cadrul Minusca (misiunea ONU în Africa Centrală). 

Rezoluţia prevede de asemenea ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să decidă dacă o ţară acuzată poate să continue să participe la operaţiunile de menţinere a păcii.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design