12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA și Rusia și-au dat mâna în Siria. Kremlinul pune Casa Albă...

SUA și Rusia și-au dat mâna în Siria. Kremlinul pune Casa Albă în dificultate: atacuri cu gaz sarin și bombardamente asupra spitalelor

În timp ce toată lumea este concentrată pe investigația FBI asupra relațiilor „primejdioase” dintre oamenii lui Trump și ai lui Putin înainte de învestirea președintelui american, armata SUA și a Rusiei cooperează „armă-la-armă” în Siria.

Casa Albă începe să se îngrijoreze de cooperarea militară tacită din Siria, a armatei americane și a celei rusești, în urma evenimentelor din ultimele două zile. Aviația rusească a distrus, în trei raiduri aeriene, cel mai mare spital din orașul Maarat al-Nouman, din nordul Siriei, luându-l la țintă în mod deliberat. Ieri, aviația siriană, sprijinită de ruși, a atacat cu gaz sarin un alt oraș din provincia Idlib, Khan Shaikoun. Atacul s-a soldat cu 58 de morți, dintre care 11 copii. Acțiunile iresponsabile a coaliției pro-Bashar pun într-o lumină proastă armata americană, care a acceptat cooperarea.

Pentagonul, autorizat să ia decizii

Donald Trump a autorizat Pentagonul să ia decizii în teatrele de operațiuni, fără să facă un caz din această decizie. Contrar controlului drastic asupra operațiunilor militare practicată de Administrația Obama, Trump a dat lăsat Pentagonul să suplimenteze trupe fără să piardă timpul în dezbateri, să se implice tot mai incisiv în războiul împotriva extremiștilor din Orientul Mijlociu și Africa, unde aviația SUA bombardează atât „oficial”, în Somalia, Irak, Siria, cât și neoficial, în Yemen.

Lăsând Pentagonul să decidă pentru acțiunile tactice de rutină, să-și evalueze și să-și asume riscurile militare, Administrația Trump nu a luat în considerare implicările politice, având în vedere riscul creșterii numărului de victime, atât militari, cât și civili din zonele unde acționează coaliția. Alice Hunt, de la Centrul pentru Studii Internaționale Strategice, subliniază că această „strategie” a lui Trump îi va aduce multe probleme. „Când lași Armata să decidă, renunți la politică externă”, spune Hunt.

Trupele turcești, înlăturate de lângă Raqqa

Administrația Trump vrea să-și respecte promisiunea de a distruge în totalitate ISIS. Pentru aceasta, se străduiește să formeze „un acord contraterorism” între Egipt, Iordania și Israel, în timp ce SUA își asumă rolul „ingrat” de a se alia cu Rusia în acest imens front ce se întinde pe Libia, Siria, Irak, și spre Egipt, Iordania, Liban, Israel, cu implicarea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite. Turcia a fost scoasă din „strategie” și stopată în acțiunile militare în Siria de către armatele americane și rusești.

Humvee-uri și camioane americane, însoțite de trupe kurde, au intrat în Siria prin punctul Semalka, la 28 martie, pentru a pregăti asaltul asupra Raqqa, unde ar fi în jur de 3.000 de extremiști ISIS.  Americanii au ocupat poziții în dreptul orașului Manbij, în fața trupelor turcești ce sprijină brigăzi ale Armatei Siriene Libere. Trupele rusești au ocupat enclava kurdă estică, la Afrin, lângă frontiera cu Turcia. În fața unei asemenea situații, Turcia a declarat că a încheiat misiunea „Scutul Eufratului” și se va retrage de la Raqqa, dar își rezervă dreptul unor acțiuni antiteroriste, referindu-se la trupele kurde YPG.

Atac cu sarin la Khan Shaikhoun

Cel puțin 58 de persoane, printre care 11 copii, au fost ucise marți într-un atac aerian cu gaz sarin asupra orașului Khan Shaikhoun, provincia Idlib, efectuat de aviația siriană sau rusească, nu s-a putut preciza. Victimele au murit sufocate, amintind de cumplitul atac cu gaz sarin al aviației lui Bashar al-Assad de la 21 august 2013, din estul orașului Ghouta și la Muadamiyat al-Sham, la periferia Damascului, soldat cu peste 1.500 de morți. Coaliția Națională a Opoziției Siriene a cerut Consiliului de Securitate să convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze o anchetă imediată. Atacul de marți, ci gaz sarin și atacul de luni, al aviației rusești, asupra unui spital, au început să se resimtă negativ la Casa Albă, care a autorizat Pentagonul să coopereze cu rușii.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă