13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA și Rusia au ajuns în pericol de confruntare militară directă. Alep...

SUA și Rusia au ajuns în pericol de confruntare militară directă. Alep este mărul discordiei între Obama și Putin

Desfășurarea forțelor americane și rusești în Siria și Irak, sub pretextul luptei împo­triva terorismului, a adus cele două puteri în situația unei „ciocniri” tectonice. Kremlinul este decis să-și folosească armele din dotare.

Declarațiile oficiale de la Moscova demonstrează starea de tensiune dintre SUA și Rusia în Orientul Mijlociu. „Dacă SUA vor lansa o agresiune directă asupra Damascului și a armatei siriene, aceasta va conduce la o teribilă, tectonică schimbare nu numai în Siria, ci în întreaga regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. În viziunea Moscovei, dacă pică regimul lui Bashar al-Assad, regiunea va deveni raiul grupărilor teroriste. Moscova a anunțat că nu va accepta o astfel de situație, deci este decisă să-și folosească arsenalul pentru a împiedica SUA să-și ducă la îndeplinire planul.

Epurare etnică pentru înființarea statului kurd

Au de gând SUA să atace Damascul? Ceea ce se știe din surse ale serviciilor secrete este că președintele american, Barack Obama, a stabilit 19 octombrie ca dată finală pentru eliberarea orașului irakian Mosul de sub controlul grupării teroriste ISIS. Mosul vine la pachet cu Raqqa, în Siria. În vederea acestei ofensive, americanii cooperează cu aliații „tradiționali”, kurzii. Pe care, conform autorităților de la Ankara, i-ar fi plasat în poziții-cheie în vederea eliberării celor două regiuni, în Siria și Irak. Conform acestui plan, forțele locale, sunnite, sunt, din nou, ieșite din ecuație. Turcia se teme că planul american nu face altceva decât să pună față în față forțele kurde cu forțele locale sunnite. Iar acestea din urmă, susțin turcii, s-ar putea alia chiar cu teroriștii ca să stopeze ocuparea teritoriilor Mosul și Raqqa de către kurzi. Intenția kurzilor este, potrivit Ankarei, să-și declare statul pornind de la acest nucleu teritorial. În Raqqa trăiesc în jur de un mi­lion de sunniți, iar situația este asemănătoare în Mosul. Oamenii se tem de epurarea etnică ce va urma, deja în desfășurare în zonele controlate de armata lui Bashar al-Assad, cu susținere rusească, iraniană și cu participarea milițiilor șiite, care și ocupă casele sunniților izgoniți.

Rusia extinde Portul Tartus pentru nave de război

Deocamdată, din ce se cunoaște, nimic nu arată că planul americanilor ar avea vreo direcție spre Damasc, pentru înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad. Totuși, ca să-și consolideze prezența militară în dreptul bazinului gazeifer din regiune, Rusia a început extinderea portului sirian Tartus, pentru a-i încăpea marile nave de război pe care intenționează să le mute din Marea Neagră în Mediterana. Singurul punct tare care încă stă în calea cuceririi depline a Siriei de către ruși este orașul Alep. În jurul acestuia se dau toate bătăliile, verbale și militare. „Bombardarea Alepului trebuie să înceteze!”, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Acesta a adăugat că „oricine declară că luptă împotriva teroriștilor trebuie să înceteze să atace spitalele”. Emisarul american la ONU a numit „barbarism” acțiunile rușilor în Alep, iar Franța cere condamnarea celor ce atacă ținte civile. 

Crime

Rușii bombardează școli și spitale

Bashar al-Assad este menținut la putere prin intervenția criminală a forțelor rusești. Pentru a pune mâna pe gazele din Mediterana, promise Rusiei de către Bashar, Putin nu se sfiește să comită crime împotriva umanității, aviația lui militară bombardând cu predilecție școli, piețe publice, spitale. Sâmbătă, aviația rusească a bombardat, pentru a doua oară, spitalul M10 din Alep, distrugându-l complet. SUA, Franța, Germania au numit aceste atacuri asupra unor ținte civile „crime de război” și cheamă Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri.

Singurele măsuri care ar putea fi luate ar fi excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate și aplicarea rezoluțiilor morale, garante ale drepturilor omului, pe care reprezentanții Moscovei le-au tot respins. Putin nu are scrupule să măcelărească populația Alepului, pentru a da orașul în mâinile regimului criminal al lui Bashar al-Assad. Și pentru a termina revoluția siriană într-o baie de sânge și epurare etnico-religioasă, ceea ce, într-adevăr, ar „schimba tectonic” viitorul nu numai al regiunii, dar și al Europei, pentru că refugiații, sunniți în majoritate, nu se vor mai putea întoarce acasă.

Moscova a anunțat că nu va accepta scoaterea lui Bashar al-Assad din joc, deci este decisă să-și folosească arsenalul pentru a împiedica SUA să-și ducă la îndeplinire acest plan.

Oricine declară că luptă împo­triva teroriștilor trebuie să înceteze să atace spitalele.“ Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe

 

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă