12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. SUA, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU: „Suntem...

LIVE UPDATE. SUA, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU: „Suntem pregătiți să facem mai multe”. SUA au bombardat Siria. Baza militară de unde se spune că ar fi decolat avioanele cu bombe chimice, lovită de 59 de rachete americane. Rusia cataloghează atacul ca fiind o agresiune. ONU face apel la găsirea unei soluții politice | GALERIE FOTO+VIDEO

UPDATE ORA 23.30

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a anunțat noi sancțiuni economice pentru regimul sirian, ca parte a răspunsului SUA la atacul cu gaz sarin. „Ne așteptăm ca aceste sancțiuni să aibă un efect maximum”, a spus Mnuchin. 

UPDATE ORA 23.00

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a anunțat alte acțiuni militare în Siria, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate. „SUA au făcut un pas important noaptea trecută. Suntem pregătiți să facem mai multe, dar sper că nu va fi necesar”, a declarat Haley.

Rusia acuză SUA de încălcarea legilor internaționale, în urma atacului asupra bazei aeriene siriene de unde a pornit avionul SU-22 care a efectuat atacul cu gaz sarin din Khan Sheikhoun. „Am fost pe deplin îndreptățiți să facem asta”, a replicat Haley. „SUA nu vor mai accepta ca Assad să folosească armele chimice fără să-și asume consecințele. Acele zile au luat sfârșit. Acum, trebuie să intrăm într-o nouă fază, aceea de a găsi o soluție politică la acest oribil conflict”, a subliniat Nikki Haley.

 

UPDATE ORA 22.45

Ambasadorul Chinei la ONU, Liu Jieyi, nu a făcut nicio mențiune, nici la atacul chimic, nici la atacul american, susținând doar că trebuie găsită o soluție politică. China, un aliat „necondiționat” al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, de data aceasta a comentat că în Siria „este o situație nouă, complicată”, pe care comunitatea internațională trebuie s-o monitorizeze.

UPDATE ORA 22.00

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, după ședința Consiliului de Securitate al ONU, că atacurile repetate cu arme chimice în Siria obligă comunitatea internațională la acțiuni hotărâte, o coaliție anti-ISIS și o „soluție politică în Siria, acceptată de toată lumea”.

UPDATE ORA 21.40

Șeful politic al ONU, Jeffrey Feltman, a făcut cerut o investigație asupra atacului chimic efectuat de regimul Assad, ce a atras un atac al SUA în consecință. „Orice folosire a armelor chimice nu poate fi tolerată și va avea consecințe”, a subliniat Feltman, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 21.25: Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Națiunile Unite, a declarat că "Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei" și a afirmat că Moscova consideră atacul "o violare flagrantă a legislației internaționale și un act de agresiune", informează AFP. Citeşte mai multe AICI.

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de ședința Consiliului că Londra "susține pe deplin acțiunea" americană. În timpul lucrărilor, el a arătat că dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto șapte rezoluții ale ONU, regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad ar fi fost sancționat, adaugă Reuters.

Și ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost "adecvate". El și-a exprimat speranța că astfel se va marca o schimbare și se vor relansa negocierile politice privind Siria.

UPDATE 19.15: ÎN OGLINDĂ: Trump urmărind atacul asupra bazei siriene vs. Obama urmărind atacul asupra lui bin Laden

18.40: Ședința ONU, invocată la cererea liderului de la Kremlin, a început. 

Mai jos, LIVE VIDEO.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu a condamnat atacurile americane asupra Siriei de joi noaptea, dar a sugerat că nu reprezintă cea mai bună soluție pentru rezolvarea crizei siriene. 

”Fac apel la reținere, pentru a evita orice acte care ar putea cauza noi suferințe poporului sirian. Aceste evenimente subliniază credința mea că nu este nici o altă cale pentru a rezolva conflictul decât o soluție politică”, a precizat Guterres, citat de CNN. 

Agenția siriană de stat SANA a anunțat că nouă oameni au murit – cinci dintre ei, între care și trei copii, ar fi fost omorâți în satul al-Shayrat, în apropiere de baza militară, în vreme ce alți patru ar fi fost omorâți în apropiere de al-Hamrat, conform CNN. 

UPDATE 17.50: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește, vineri, de urgență, pentru a discuta situația din Siria. 

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat, vineri, că atacul american în Siria este ilegal și că a fost ”la un pas de confruntarea militară cu Rusia”, scrie agenția Reuters. 

16.40: Primul răspuns militar al lui Putin la atacul american cu rachete. Rusia trimite o fregată din Marea Neagră în Mediterana. Vasul de război va staționa în apele Siriei

15.35: Localitatea Khan Sheikhun, unde ar fi avut loc atacul chimic, a fost atacată din nou, vineri, scrie Reuters. 

Agenția de stat siriană, SANA, a anunțat că nouă civili, între care patru copii, ar fi fost uciși în atac.

Află și ​cât au cheltuit SUA pe atacul cu rachete „Tomahawk” din Siria | GRAFIC

GALERIE FOTO. Cum s-a declanșat războiul civil din Siria și cum a acționat America, din 2011 până în prezent

Iranul și Rusia condamnă acțiunea militară americană, aliații SUA își exprimă sprijinul. China condamnă atacul chimic, dar nu atribuie nicio responsabilitate



 

15.00: Ce spune MAE despre atacul din Siria: O reacție fermă la atrocitățile comise cu arme chimice

14:30 Președintele rus Vladimir Putin a convocat pentru vineri seara o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre atacul aerian al SUA în Siria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


12:00 Angela Merkel, cancelarul german, şi Francois Hollande, preşedintele francez, solicită ca liderul sirian, Bashar al-Assad, să fie tras la răspundere pentru ”acţiuni criminale”, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Berlin, transmis de Reuters.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile.

”Doar preşedintele Assad este responsabil pentru această evoluţie”, a transmis Guvernul german în cadrul unui comunicat, după ce liderii germani şi francezi au avut vineri o convorbire telefonică.

Conform comunicatului, folosirea repetată a armelor chimice de către Assad şi crrmele împotriva sirienilor ar trebui să fie sancţionate.

”Germania şi Franţa solicită comunităţii internaţionale să organizeze împreună o campanie pentru tranziţia politică în Siria”, a anunţat Guvernul de la Berlin.

11:23 Evgeny Poddubnyy, un jurnalist rus al postului de ştiri Russia 24, care are acces în exclusivitate la baza militară, a transmis că nu toate avioanele au fost distruse de rachetele americane. Un raport iniţial sugerează că 9 avioane siriene au fost distruse în urma bombardamentelor.

11.25: Un oficial NATO a declarat, pentru CNN, că secretarul general Jens Stoltenberg a fost informat de secretarul Apărării, James Mattis, înainte de atacul asupra bazei siriene.

”Putem confirma că secretarul general NATO a fost informat despre lovituri înainte ca ele să aibă loc”, a precizat oficialul, sub protecția anonimatului. 

#Putin considers #US strikes against #Syria an #aggression violating the norms of #internationallaw https://t.co/nVi1Qwsv4W pic.twitter.com/h6dgoysr7O

— MFA Russia

 

11:14 Preţul petrolului a înregistrat o creştere de 2%, iar aurul şi yenul au crescut, vineri, în Asia, în timp ce activele au scăzut, ca reacţie la bombardamentul cu rachete al Statelor Unite asupra unei baze militare din Siria, potrivit Reuters.

11.00: Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian vine la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

Analiştii militari spun că bombardamentul împotriva Siriei este un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul arată că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare. 

10:40 Rusia a suspendat acordul cu SUA privind securitatea aeriană în Siria

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat că statul va suspenda acordul cu Statele Unite privind securitatea aeriană în Siria, scrie Reuters. Acordul avea rolul de a ajuta cele două puteri să evite ciocnirile dintre forţele aeriene.

10:29 Armata siriană a anunţat că sunt 6 morţi

Şase persoane au murit în urma atacului asupra unei baze militare siriene, a transmis armata siriană, care a adăugat că va continua ”lupta împotriva terorismului” pentru a readuce ”pacea şi securitatea în toată Siria”.

09:57 Guvernatorul regiunii siriene Homs a anunţat că printre cei morţi se numără 3 militari şi 2 civili, scrie Reuters. Niciun soldat rus nu a murit în urma atacului, potrivit BBC.

09:51 Iranul a condamnat atacul american asupra bazei aeriene siriene, în timp ce Marea Britanie şi Australia şi-au oferit sprijinul SUA, premierul australian, Malcom Turnbull descriind operaţiunea drept un ”răspuns proporţionat şi calibrat” în faţa utilizării armelor chimice, informează Reuters.

”Iranul condamnă orice fel de asemenea atacuri unilaterale. Asemenea măsuri vor consolida teroriştii din Siria şi vor complica situaţia din Siria şi din regiune”, a declarat Bahran Qasemi, ministrul iranian de Externe, citat de agenţia de ştiri ISNA.

Marea Britanie însă şi-a oferit sprijinul Statelor Unite: ”Guvernul britanic susţine acţiunile SUA şi credem că acesta a fost un răspuns adecvat în faţa atacului barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian şi are scopul de a împiedica viitoare atacuri”, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

Potrivit premierului australian ”atacurile au transmis un important mesaj vital că lumea nu va tolera folosirea armelor chimice”.

Turnball a adăugat că acţiunea militară nu a fost destinată să răstoarne regimul Assad, deşi folosirea armelor chimice ”ridică întrebarea dacă Assad poate avea vreun rol în orice tip de soluţie sau acord”.

”Retribuţia a fost una proporţionată şi a fost una rapidă. Australia susţine SUA”, a mai spus Turnball.

09:40  Turcia salută atacul american cu rachete din Siria

Turcia consideră atacurile americane cu rachetă împotriva unei baze aeriene din Siria ca fiind o acţiune pozitivă, iar comunitatea internaţională ar trebui să îşi susţină poziţia împotriva "barbariei" Guvernului sirian, a declarat vineri adjunctul premierului turc, Numan Kurtulmuş.

"Aşa cum a formulat clar preşedintele nostru, nu vrem doar să auzim cuvinte, vrem să vedem acţiune. În acest context, atacul american cu rachete asupra bazei militare (n.r. siriene) este semnificativ. Cu toate acestea, comunitatea internaţională ar trebui să îşi susţină în mod clar poziţia împotriva unui asemenea act de barbarie comis de regimul Bashar al-Assad până când acesta (n.r. preşedintele sirian) nu va mai putea să facă rău propriului său popor. Prin urmare, salutăm această acţiune, însă credem că regimul al-Assad trebuie pedepsit întru totul în spaţiul internaţional", a declarat Numan Kurtulmuş, citat de Hurriyet Daily News.

Joi seara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus că salută remarcile făcute de preşedintele american, Donald Trump, privind o posibilă acţiune militară în Siria.

"Îi mulţumesc lui Trump (pentru remarcile sale), dar acestea nu ar trebui să rămână neîndeplinite. Dacă într-adevăr o acţiune va fi lansată, noi suntem pregătiţi să ne aducem contribuţia", a spus Erdogan.

09.20:  Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria

Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o "agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

"În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.


09.00: Președintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, de lovitura punitivă pe care a ordonat-o joi (ora locală) contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP.

Într-o primă declarație, președintele american a promis o "foarte, foarte bună relație pe termen lung" cu omologul său chinez.

"Am avut deja o lungă discuție și pentru moment eu nu am obținut nimic, absolut nimic, dar noi am construit o prietenie", a spus Trump, la dineul de la reședința sa, Mar-a-Lago, glumind pe seama presupusului său talent de excelent negociator în afaceri.

SUA au ţintit avioane, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant în atacul asupra bazei aeriene siriene

Rachetele de croazieră şi-au atins ţintele la ora locală 03.45 (şi ora României), a precizat acest oficial.

Atacul cu rachete de croazieră reprezintă reacţia preşedintelui american Donald Trump la atacul cu gaz otrăvitor din Siria, pe care Washingtonul l-a atribuit preşedintelui sirian Bashar al-Assad.


Statele Unite ale Americii au lansat un bombardament asupra bazei militare de pe care se spune că au decolat avioanele care au lansat bombe chimice. 59 de rachete americane de tip Tomahawk au fost lansate de pe un distrugător aflat în Marea Mediterană.

Potrivit declarațiilor oficialilor de la Casa Albă, bombardamentul SUA a fost făcut ca răspuns la atacul chimic despre care se spune că regimul Bashar al Asaad l-a făcut în urmă cu câteva zile.

Baza din Siria "Shayrat" a fost lovită de 59 de rachete de croazieră lansate de pe distrugătorul american USS Porter, o navă de război care a fost prezentă și în Marea Neagră.

Un responsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este "asociată programului" sirian de arme chimice și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.

Imediat după confirmarea de la Casa Albă, televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineața ca "agresiune" loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului.

"Agresiune americană vizând ținte militare siriene cu mai multe rachete", a alertat canalul menționat, imediat după anunțul american.

Iată imaginile cu lansarea rachetelor de pe distrugătoarele americane:

Președintele american Donald Trump a confirmat atacul militar asupra aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic" și a chemat "toate națiunile civilizate" să acționeze pentru a pune capăt "masacrului și băii de sânge" din această țară, a transmis vineri dimineața AFP.

Trump l-a acuzat pe "dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un atac oribil cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal" și a afirmat că Statele Unite "sunt sinonime cu justiția".

Statele Unite vor lua măsuri unilaterale în Siria, în cazul în care ONU nu va reuși să răspundă corespunzător la atacul chimic efectuat de regimul Assad asupra orașului Khan Shaikhoun, Donald Trump catalogându-l drept „un afront adus omenirii”. Potrivit unui nou bilanț, 86 de persoane, dintre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți în atacul chimic din nord-vestul Siriei.

Jabhat al-Nusra scapă mereu din atacurile regimului Assad

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgență în legătură cu presupusul atac chimic din Siria, a amânat votul asupra unei eventuale rezoluții de condamnare, dând răgaz occidentalilor să negocieze cu Rusia, care cere cercetare la fața locului, după ce a susținut că aviația lui Assad a bombardat un depozit de substanțe chimice al teroriștilor din zona respectivă. Această explicație nu justifica însă și de ce aviația lui Assad a lovit în trei raiduri spitalul unde au fost duși răniții sau de ce aviația rusească a distrus, cu o zi înainte, cel mai mare spital din Maarat al-Nouman, nu departe de locul atacului chimic.

Nici aviația rusească, nici aviația lui Assad, nu a atacat brigăzile Jabhat al-Nusra, ale căror poziții se cunosc foarte bine, acestea controlând drumurile spre Khan Shaikhoun. Că acești teroriști lucrează cu Assad și cu rușii o demonstrează o întâmplare care a trecut neobservată de către marile agenții, axate pe tragedia victimelor ce se sufocau sub acțiunea gazului toxic. Jabhat al-Nusra a ridicat, imediat după atacul chimic, o barieră pe drumul spre oraș. Aveau informații că vor veni comandanți importanți ai Armatei Siriene Libere, pentru a organiza scoaterea răniților în Turcia. Ceea ce s-a întâmplat. Coloana ASL a fost atacată de Jabhat al-Nusra, unul dintre comandanți a fost ucis, celălalt reușind să se salveze, dar rănit. Deci, Jabhat al-Nusra nu numai că nu este atacată, dar îi și vânează pe capii ASL, ca să-i elimine în folosul regimului Assad, în acțiuni coordonate.

Israelul deja a bombardat joi dimineață

„Când Națiunile Unite eșuează în mod constant în misiunea lor de acțiune colectivă, există momente în viața statelor când suntem obligați să acționăm noi înșine”, a anunțat ambasadorul SUA al Națiunile Unite, Nikki Haley.  Vicepreședintele Mike Pence a subliniat că „toate opțiunile sunt pe masă”. Donald Trump, care a criticat în repetate rânduri lipsa de acțiuni clare a Administrației Obama pentru a rezolva situația în Siria, este hotărât să acționeze unilateral. Însă, pentru a nu lovi trupele rusești care sunt amestecate peste tot în Siria, între emisarii SUA și cei ai Moscovei au loc discuții pentru a se defini zonele în care armata americană va lovi, asupra țintelor – militare sau care țin de regim – ori dacă atacurile se vor extinde și asupra milițiilor șiite iraniene și Hezbollah, prezente în Siria în sprijinul lui Assad. Trump este hotărât să acționeze, dar trebuie să evite o confruntare cu Rusia. Între timp, Israelul a fost acuzat că deja a lovit ținte la 30 de kilometri de frontieră, joi dimineață, asupra pozițiilor Hezbollah de la nord-est de Damasc și la Daraa.

Există un foarte mare risc ca proiectilele americane să-i nimerească pe ruși

Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă