13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStudiu: 30 de guverne folosesc tehnici de manipulare pe Internet. Alegerile din...

Studiu: 30 de guverne folosesc tehnici de manipulare pe Internet. Alegerile din 18 țări au fost astfel influențate

Din ce în ce mai multe țări urmează procedeele Rusiei și Chinei în ceea ce privește manipularea utilizatorilor rețelelor sociale și urmărirea opozanților pe Internet, semnalează un raport publicat marți de organizația Freedom House, relatează AFP citată de Agerpres.

Raportul avertizează că asemenea procedee reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației.

Potrivit unui studiu privind libertatea Internetului realizat în 65 de țări de ONG-ul pentru apărarea libertăților fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet în 2017 pentru a distorsiona informațiile online, față de 23 anul precedent.

Aceste manipulări includ folosirea comentatorilor plătiți, a trolilor, a așa-zișilor "boți" — conturi automate — sau a unor site-uri de știri false, potrivit raportului denumit 'Freedom on the Net' (Libertatea pe Internet).

Raportul precizează că aceste tactici de manipulare și dezinformare online au jucat un rol important în alegerile din cel puțin 18 țări în ultimul an, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

'Utilizarea comentatorilor plătiți și a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost inițial dezvoltată de China și Rusia, însă acum este un fenomen global', a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House.

Pentru Sanja Kelly, directoarea proiectului 'Libertatea pe Internet', aceste manipulări sunt adesea dificil de detectat și mai ales 'dificil de combătut față de alte tipuri de cenzură, precum blocarea anumitor site-uri web'.

Anul 2017 marchează, în opinia organizației, cel de-al șaptelea an consecutiv al declinului libertății pe Internet.

Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea țărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creșterii cenzurii și a luptei împotriva anonimatului online, precum și a întemnițării disidenților care își exprimă opinia online.

Alte țări despre care se spune că adoptă asemenea procedee sunt Rusia, Belarus, Turcia, Siria, Iranul, Egiptul și Venezuela.

Despre România nu se prezintă niciun fel de date în acest sens.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă