Studiu: 30 de guverne folosesc tehnici de manipulare pe Internet. Alegerile din 18 țări au fost astfel influențate

de Mihai Diac , 14 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 14:06, 14 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Din ce în ce mai multe țări urmează procedeele Rusiei și Chinei în ceea ce privește manipularea utilizatorilor rețelelor sociale și urmărirea opozanților pe Internet, semnalează un raport publicat marți de organizația Freedom House, relatează AFP citată de Agerpres.

Raportul avertizează că asemenea procedee reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației.

Potrivit unui studiu privind libertatea Internetului realizat în 65 de țări de ONG-ul pentru apărarea libertăților fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet în 2017 pentru a distorsiona informațiile online, față de 23 anul precedent.

Aceste manipulări includ folosirea comentatorilor plătiți, a trolilor, a așa-zișilor "boți" — conturi automate — sau a unor site-uri de știri false, potrivit raportului denumit 'Freedom on the Net' (Libertatea pe Internet).

Raportul precizează că aceste tactici de manipulare și dezinformare online au jucat un rol important în alegerile din cel puțin 18 țări în ultimul an, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

'Utilizarea comentatorilor plătiți și a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost inițial dezvoltată de China și Rusia, însă acum este un fenomen global', a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House.

Pentru Sanja Kelly, directoarea proiectului 'Libertatea pe Internet', aceste manipulări sunt adesea dificil de detectat și mai ales 'dificil de combătut față de alte tipuri de cenzură, precum blocarea anumitor site-uri web'.

Anul 2017 marchează, în opinia organizației, cel de-al șaptelea an consecutiv al declinului libertății pe Internet.

Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea țărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creșterii cenzurii și a luptei împotriva anonimatului online, precum și a întemnițării disidenților care își exprimă opinia online.

Alte țări despre care se spune că adoptă asemenea procedee sunt Rusia, Belarus, Turcia, Siria, Iranul, Egiptul și Venezuela.

Despre România nu se prezintă niciun fel de date în acest sens.

Comentarii

 • Andreas

  14 noiembrie 2017 15:27

  Interesant ca abia acum apar stiri despre posibilitatile de manipulare prin mass-mediavizuala,scrisa si informatica.Istoria influentarii societatii este foarte veche.Interesele determina acest fenomen.Incepand cu Phitia,oracolul de la Delphi,continuand cu teoriile apocaliptice si ,miracolele' propagate in trecut,ajungand in ultima suta de ani la tehnologieradio,TV,diferite retele de comunicare,asezonate cu aparitii extraterestre,exagerare a fenomenelor paranormale,misticism dus la paroxism,toate fac parte din recuzita manipularii.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  14 noiembrie 2017 15:24

  Neg Freedom House orice expertiza, care i-ar da dreptul sa se pronunte in termeni ultimi si irevocabili, in materie de influentare si manipulare. Nu e nici institut de cercetare stiintifica unanim recunoscut, nu adapostetste nici somitati academice cu rezultate de notorietate. Orice ONG poate pretinde orice, insa nu-i musai sa-l si credem. I-adevarat ca rusii si chinezii folosesc asemenea metode. Insa, daca nu sunteti constienti de faptul ca toata lumea - care poate ! - le foloseste, atunci chiar sunteti pierduti.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  14 noiembrie 2017 15:18

  De la un umil cunoscator al domeniului, cu smerenie, o rugaminte. Renuntati pentru totdeauna la aceasta abordare, gen "un grup de oameni de stiinta", fara a specifica care anume,- a ajuns la concluzia ca... Ana are mere. Azi nici nu mai folosim termenul de MANIPULARE, ci acela de COMUNICARE PERSUASIVA, folosind tehnici care de care mai cretze, inclusiv din zona neurostiintelor, pentru a obtine cutare modificare comportamentala la animalutzele noastre de laborator. Manipularea e intrinseca, se subintelege, este exact cum ai depune eforturi sa explici ca respiri aer, si nu altceva. Traim intr-o lume in care toata lumea influenteaza pe toata lumea. Fiti ai naibii de siguri ca tehnici de influentare, pe toate canalele avute la indemana, nu folosesc doar tarile de care ati zis voi. Tehnicile de influentare sunt instrumentul celor puternici, in atingerea scopurilor lor. Tehnicile de manipulare se studiaza temeinic, cu instrumente stiintifice, insa in zone obscure, prin urmare nu-s la indemana oricui. Ca amator in domeniu, nu apuci sa faci multi purici.

  raspunde comentariului
 • Zdreanta Portocala

  14 noiembrie 2017 14:55

  Sa fim seriosi stiu asta din anii 2000 de pe vremea lui Nuti sugareata putii printesa corupti spaima constituti cand platea fomistii pe net.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design