Studii: Virusul Zika se instalează în creierul fetușilor

de Avram Eliza , 12 februarie 2016 - stire actualizata la ora 11:19, 12 februarie 2016
Studii: Virusul Zika se instalează în creierul fetușilor

Virusul Zika se instalează în creierul fetușilor afectați de microcefalie, au arătat două studii publicate recent, relatează vineri AFP, conform Agerpres

Astfel, într-un studiu publicat joi în revista americană de specialitate New England Journal of Medicine, cercetători sloveni anunţă că au identificat virusul Zika în ţesuturile cerebrale al fătului unei femei care s-a întors anul trecut din Brazilia, unde îl contractase. Concluziile oamenilor de ştiinţă sloveni apar după trei luni de cercetări realizate pe baza autopsiei fătului.

Citește și: Ce animale pot contracara țânțarul care răspândește Zika

Studiul pune în evidenţă "o prezenţă semnificativă a virusului în ţesuturile cerebrale, în lipsa oricărei alte cauze" a malformaţiei, au subliniat joi, într-un comunicat, Facultatea de medicină şi spitalul din Ljubljana. 

Virusul Zika este suspectat că provoacă grave malformaţii congenitale ale fătului, îndeosebi microcefalii, însă până în prezent nu a fost prezentată nicio dovadă ştiinţifică incontestabilă în acest sens. 

Pe de altă, parte, Centrul american de control şi prevenire a bolilor (CDC) a anunţat miercuri că virusul a fost depistat în creierul a doi bebeluşi morţi de microcefalie în Brazilia imediat după naştere şi a doi fetuşi cu aceeaşi malformaţie. "Acest raport menţionează existenţa unei legături între infecţia cu virusul Zika şi microcefalie", arată CDC. 

Cercetătorii sloveni evocă în articolul lor o "posibilă localizare" a virusului în neuroni. "Pagubele produse ar fi putut opri dezvoltarea cortexului cerebral la vârsta embrionară de 20 de săptămâni", adaugă ei, admiţând că mecanismul implicat "nu este clar deocamdată". 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că explozia de cazuri de malformaţii congenitale constituie o "urgenţă de sănătate publică de anvergură mondială". 

Brazilia este în prezent ţara cea mai afectată de virusul Zika, cu peste 1,5 milioane de persoane, urmată de Columbia. Deocamdată nu există nici vaccin, nici tratament împotriva virusului, care a dus la o amplă mobilizare a mediului ştiinţific, încheie AFP.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design