10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStrategia expansionistă a Kremlinului, pusă la colț de SUA și Europa. Rusia,...

Strategia expansionistă a Kremlinului, pusă la colț de SUA și Europa. Rusia, somată de Washington să-şi retragă trupele din Transnistria

Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care cere Federației Ruse să-și retragă trupele din Transnistria.

Totodată, liderii G7 au cerut Rusiei, sub amenințarea unor sancțiuni suplimentare, să-și asume responsabilitatea în Ucraina și să-și exercite influența în Siria, pentru a stopa conflictele. În urma aprobării proiectului de lege propus de Congresul SUA, se creează un fond pentru  contracararea influenței rusești, de care ar putea beneficia și Republica Moldova. 

Diminuarea influenței Rusiei în Asia și Europa

Conform documentului, Moscova a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice și altor grupuri care promo­vează xenofobia, subminând astfel unitatea europeană. De asemenea, Guvernul Rusiei a utilizat practici de corupție pentru a submina și a căpăta influență în țările europene și asiatice. 

Proiectul de lege are drept scop inițierea unui fond pentru diminuarea influenței Rusiei, al cărui buget pentru perioada 2018-2019 va fi de 250 de milioane de dolari. Congresul SUA îi solicită președintelui american, Donald Trump, să ceară Federației Ruse să-și retragă trupele de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei și să înceteze subminarea guvernelor acestor state.

Ucraina și Siria, în vizor

Statele membre G7 s-au declarat pregătite să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, invocând responsabilitatea acesteia în conflictul din Ucraina, conform declarației finale a summitului de la Taormina, Sicilia.

„Sancțiunile vor putea fi ridicate atunci când Rusia își va respecta angajamentele. Totuși, suntem pregătiți să adoptăm măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei dacă va fi necesar“, se arată în comunicat. Rusia a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și au fost adoptate sancțiuni economice pentru implicarea Moscovei în conflictul din estul Ucrainei, care a făcut peste 100.000 de morți în trei ani. Moscova neagă acuzațiile că îi susține pe rebelii separatiști proruși care luptă împotriva trupelor ucrainene.

 „Subliniem responsabilitatea Federației Ruse în conflict și rolul pe care ea trebuie să îl joace pentru a restabili pacea și stabilitatea“, se arată în declarația G7, care reiterează condamnarea anexării ilegale a Crimeii. Ridicarea sancțiunilor este condiționată de aplicarea de către Rusia a acordurilor de pace de la Minsk semnate în 2015.

În privința conflictului din Siria, G7 a pus în vedere Rusiei să-și exercite influența pentru a stopa „criza tragică“ ce durează de șase ani și să coopereze pentru o soluție politică inclusiv „sub egida ONU“. G7 a cerut punerea în aplicare a unui armistițiu real, încetarea folosirii de arme chimice, accesul imediat la ajutor umanitar și eliberarea persoanelor închise în mod arbitrar, precum și acces la închisorile regimului.   

INTERESE. Manevrele lui Putin în Siria

În Siria, Putin are ca aliați instabili Iranul și Turcia, care își urmăresc propriile interese, inclusiv economice, ce se ciocnesc cu interesele Rusiei. Putin a ordonat la sfârșitul săptămânii trecute instituirea unei blocade terestre și aeriene asupra orașului Raqqa, unde se mai află jihadiști ISIS, oraș de interes și pentru Turcia, Iran, Statele Unite și facțiunile susținute de aceștia. Prin această mutare, Putin a vrut să evite un conflict militar direct cu trupele speciale americane, iordaniene, britanice, norvegiene desfășurate la granița Siria-Irak.

Blocada rușilor asupra orașului Raqqa are scopul de a stopa înaintarea trupelor kurde SDF susținute de americani. Președintele Turciei, care vrea și el să cucerească orașul, i-ar fi dat acordul telefonic lui Putin, după care și-a concentrat bombardamentele asupra a două obiective kurde din Irak. Putin și președintele Iranului vor să dovedească o coaliție șiită împotriva celei sunnite anunțate în timpul vizitei lui Donald Trump în Arabia Saudită. Însă Turcia, băgată în „coaliție“, este țară preponderent sunnită, iar pentru Erdogan prioritar este să taie calea kurzilor de a cuceri teritorii în apropierea granițelor sale.

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă