15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare

Stoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare

Cheltuielile de apărare ale statelor europene membre NATO s-au redus, în medie, în anul 2015, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.

Secretarul general a precizat însă că această scădere a fost mai mică decât în anii precedenţi, pe fondul tensiunilor cu Rusia, a indicat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în raportul său anual, prezentat de agenția DPA.

Potrivit lui Stoltenberg, statele europene din Alianţă au cheltuit în 2015 pentru apărare cu numai 0,3% mai puţin decât în anul anterior. Spre comparaţie, scăderea fusese de 1,3% în 2012-2013 şi de 3,2% în 2011. 

Per ansamblu, cheltuielile de apărare ale statelor europene din NATO sunt estimate la 253 miliarde de dolari în anul trecut, comparativ cu 254 miliarde în 2014. 

‘Am început să ne îndreptăm în direcţia bună’, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la sediul din Bruxelles al Alianţei. ‘După mulţi ani de reduceri substanţiale ale cheltuielilor de apărare, tăierile au fost acum practic stopate de aliaţii europeni şi Canada’, a subliniat Stoltenberg. 

Nu toate marile state europene urmează însă această linie. Marea Britanie, Franţa şi Italia şi-au redus bugetele de apărare anul trecut, tăierea cea mai masivă, de 12,4%, operând-o guvernul de la Roma. 

Reduceri ale cheltuielilor de apărare au avut şi SUA şi Canada. Statele Unite au furnizat totuşi 72% din bugetul de apărare total al NATO pe 2015. Washingtonul şi-a exprimat în mod repetat nemulţumirea legată de faptul că trebuie să acopere o parte disproporţionată din aceste cheltuieli. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă