Stoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare

de Mihai Diac , 28 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 17:21, 28 ianuarie 2016
Stoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare

Cheltuielile de apărare ale statelor europene membre NATO s-au redus, în medie, în anul 2015, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.

Secretarul general a precizat însă că această scădere a fost mai mică decât în anii precedenţi, pe fondul tensiunilor cu Rusia, a indicat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în raportul său anual, prezentat de agenția DPA.

Potrivit lui Stoltenberg, statele europene din Alianţă au cheltuit în 2015 pentru apărare cu numai 0,3% mai puţin decât în anul anterior. Spre comparaţie, scăderea fusese de 1,3% în 2012-2013 şi de 3,2% în 2011. 

Per ansamblu, cheltuielile de apărare ale statelor europene din NATO sunt estimate la 253 miliarde de dolari în anul trecut, comparativ cu 254 miliarde în 2014. 

'Am început să ne îndreptăm în direcţia bună', a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la sediul din Bruxelles al Alianţei. 'După mulţi ani de reduceri substanţiale ale cheltuielilor de apărare, tăierile au fost acum practic stopate de aliaţii europeni şi Canada', a subliniat Stoltenberg. 

Nu toate marile state europene urmează însă această linie. Marea Britanie, Franţa şi Italia şi-au redus bugetele de apărare anul trecut, tăierea cea mai masivă, de 12,4%, operând-o guvernul de la Roma. 

Reduceri ale cheltuielilor de apărare au avut şi SUA şi Canada. Statele Unite au furnizat totuşi 72% din bugetul de apărare total al NATO pe 2015. Washingtonul şi-a exprimat în mod repetat nemulţumirea legată de faptul că trebuie să acopere o parte disproporţionată din aceste cheltuieli. 

Loading...

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design