30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialStatele Unite felicită ţările din NATO care şi-au mărit bugetul Apărării....

Statele Unite felicită ţările din NATO care şi-au mărit bugetul Apărării. Care e situaţia României

21 dintre cele 28 de ţări membre NATO şi-au mărit cheltuielile pentru Apărare pe parcursul anului 2015, iar Statele Unite salută aceste decizii, au declarat oficiali din cadrul Misiunii SUA la NATO.

Consilierul adjunct James Hursch a precizat, la Bruxelles, că printre statele care au decis cele mai substanţiale creşteri ale bugetului Apărării se numără Marea Britanie, Franţa şi, desigur, SUA.

Oficialul american a remarcat şi atitudinea celor trei state baltice  – Estonia, Letonia şi Lituania, care manifestă o evoluţie clară în domeniul militar. La polul opus se află ţările cu cheltuieli militare modeste, sub 2 la sută din PIB şi fără o tendinţă clară de  majorare.

Reprezentanţii SUA  la NATO au menţionat, în acestă categorie, următoarele şapte state: Albania,Belgia, Bulgaria, Grecia (care are, totuşi, 2 la sută din PIB pentru Apărare), Islanda, Italia şi România.

Oficialii americani de la Bruxelles au făcut aceste precizări în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnalişti din state NATO.

Citeşte şi: România alocă pentru Apărare mai puţini bani decât în anul 1989

Răspunzând la întrebarea ziarului România Liberă, consilierul adjunct american, James Hursch, a explicat că, în cazul României, merită totuşi salutat faptul că “s-a oprit descreşterea” cheltuielilor militare. De asemenea, SUA au luat act de angajamentul României (exprimat, la începutul anului 2015, de preşedintele Iohannis), de a ajunge la procentul de 2 la sută din PIB, alocat pentru Apărare, în anul 2017.

Cu privire la cheltuielile militare ale SUA, membrii Misiunii americane la NATO au precizat că ele cresc, în anul fiscal 2015 – 2016, cu şase la sută faţă de anul fiscal anterior. Ce-i drept, în anul fiscal 2014 – 2015, aceste cheltuieli  înregistraseră o scădere cu doi la sută. “NATO alocă pentru Apărare  mai mult decât Rusia, iar bugetul Apărării al SUA este cel mai mare din lume”, au subliniat oficialii americani.

Citeşte şi: Clasamentul puterilor militare. SUA se mențin lider mondial. Pe ce locuri se află Rusia și Turcia

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă