19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStatele Unite fac apel la intensificarea luptei împotriva ISIS

Statele Unite fac apel la intensificarea luptei împotriva ISIS

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a făcut apel joi la statele care fac parte din coaliţia împotriva Statului Islamic să îşi intensifice eforturile, în cadrul unor discuţii la Bruxelles menite a accelera campania care urmăreşte distrugerea grupării extremiste din Siria şi Irak, relatează DPA, citată de Agerpres

Câteva zeci de ţări sprijină campania aeriană condusă de SUA împotriva Statului Islamic. Printre ţările participante se numără şi state membre NATO precum Franţa, Marea Britanie, Canada şi Turcia, precum şi puteri regionale ca Arabia Saudită, Iordania şi Emiratele Arabe Unite. 

Campania militară se desfăşoară în paralel cu eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului de cinci ani din Siria. 

“ISIL trebuie învinsă, va fi învinsă, indiferent ce se va întâmpla cu războiul civil sirian”, a spus Carter, folosind un acronim al Statului Islamic. 

“Orice contribuţie contează în această luptă”, le-a spus el omologilor din ţările participante la coaliţie, în debutul reuniunii lor de la Bruxelles. “După victorie, ne vom uita cu toţii înapoi şi ne vom aminti cine a participat la luptă”, a adăugat el. 

Miniştrii apărării, care se întâlnesc pentru prima dată în acest format de la crearea coaliţiei anti-SI în 2014, urmează a discuta de asemenea despre detaliile campaniei militare. 

Un punct important este recucerirea localităţii Mosul, al doilea cel mai mare oraş din Irak, capturat de Statul Islamic, şi a oraşului Raqa, bastionul din Siria al grupării, a precizat Carter. Aceasta va demonstra că “nu poate exista un stat bazat pe ideologia ISIL”, a adăugat el. 

Planul SUA este de asemenea de a combate răspândirea grupării SI în afara regiunii, în special în Libia, precum şi a ameninţării teroriste globale reprezentate de această organizaţie. 

În total, 49 de state au fost invitate la discuţii, inclusiv toate ţările membre ale NATO. 

Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată în campanie, dar a convenit joi, în discuţii separate, să pună la dispoziţia aliaţilor avioane de supraveghere, pentru a elibera resursele naţionale ale acestora pentru operaţiuni deasupra Siria şi Irakului. 

“Decizia va spori capacitatea coaliţiei de a lovi şi distruge gruparea teroristă ISIL, care este inamicul nostru comun”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg 

Concret, avioane AWACS ale NATO vor înlocui avioane americane care sunt folosite în prezent pentru operaţiuni interne sau în ţări aliate precum Polonia, au precizat surse din cadrul NATO.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă