11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSpania cere mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

Spania cere mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

Parchetul spaniol a cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii săi miniștri. Motivul? Nu s-au prezentat la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru declarația de independență adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei.

Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată.

Puigdemont și miniștrii săi au fost convocați pentru joi de Audiența Națională, iar președinta fostului parlamentului catalan, Carme Forcadell, și cei cinci vicepreședinți ai ei – la Curtea Supremă a Spaniei pentru audieri în vedere inculpării pentru infracțiuni precum rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.

Parchetul spaniol a cerut joi unui judecător al Înaltei Curți să dispună plasarea în arest a liderilor catalani secesioniști, cu excepția fostului ministru Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență, pentru el fiind cerută eliberarea pe o cauțiune.

Numai 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan s-au prezentat la audieri, cei absenți fiind Antoni Comín (Sănătate), Clara Ponsatí (Învățâmânt), Lluís Puig (Cultură) și Meritxell Serret (Agricultură), pentru aceștia și pentru Puigdemont fiind acum solicitat mandatul european de arestare.

Cele mai citite

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Claudiu Târziu: „AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a răspuns acuzaţiilor din presa ucraineană, potrivit cărora AUR ar putea lansa „provocări informaţionale anti-ucrainene”....

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă